maandag 13 juni 2011

Cool Hand Luke (1967)

Regie : Stuart Rosenberg
Genre : Drama
Acteurs : Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Dean Stanton, Lou Antonio,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0061512

"He's got more balls than brains" wordt er in de film gezegd over Luke Jackson, het personage uit de film. En hoe waar dat niet is. Cool Hand Luke is één van Newmans mooiste rollen en boeiendste personages. Hij zet een goedhartige man neer die zich niet wil aanpassen aan het gezag in de gevangenis. Maar hoe kan een man met goede inborst als Luke nu in de cel raken?

De film begint met een dronken man die parkeermeters aan het doorzagen is. Het vernietigen van publiek goed kost hem twee jaren werkkamp in Florida. Hij wint door zijn onbuigzaamheid snel de sympathie van zijn medegevangenen en vooral van Dragliner, de stevige boerenzoon die Luke idealiseert. Tegen zijn wil, en gedreven door bijna onmogelijke uitdagingen, wordt hij een anti-held in de gevangenis. Zo gaat hij een uitdaging aan om op één uur tijd 50 eieren te eten (legendarische scène!). In eerste instantie werkt hij gehoorzaam mee aan het wieden van onkruid in de brandende zon, maar wanneer hij zich aan een ontsnappingspoging waagt en terug gepakt wordt, beginnen de toezichters harder te worden tegen hem...

Cool Hand Luke is een schitterende film over een man die niet in het systeem wil passen. Het personage van Luke Jackson, vrij van belemmeringen in zijn geest, is ondoorgrondelijker dan hij lijkt, en Rosenberg werkt hem goed uit. Een uitstekende film bezit onvergetelijke scènes, en dit is hier het geval : niet alleen de eierscène is sterk, maar ook de euforische scène waar alle gevangenen zand over de weg strooien en op die manier 2 uur vroeger klaar zijn met werken, de ontroerende scène nadat Lukes moeder is overleden en de derde ontsnappingspoging zijn staaltjes grote cinema. Deze film is in alles geslaagd en verdient het maximum.

Vinny's Rating : 10/10

zaterdag 11 juni 2011

Paul (2011)


Regie : Greg Mottola
Genre : Komedie / SF
Acteurs : Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Jason Bateman, Kristen Wiig, Sigourney Weaver,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1092026

Als iemand me vraagt naar goede SF-komedies, moet ik toch eens goed nadenken. Niet omdat ik er niet veel ken, maar omdat ze zelden goed zijn. "Men in Black" was leuk, "Critters" ook, en dan wordt het moeilijk. Gelukkig zorgt Mottola voor een nieuw filmpje in dit genre. Ik verwachtte me op voorhand aan een resem flauwe kinderachtige moppen. Dat viel mee : Paul is veel meer geworden dan een platte komedie met een alien, en vergeet de actie niet.

Twee nerds, Graeme en Clive, zijn twee Britten die op reis zijn speciaal voor een beurs voor SF-fans. Daar ontmoeten ze o.a. hun favoriete auteur Adam Shadowchild. Op de terugweg ontmoeten ze een vreemde alien, Paul, die rookt en vloekt als de doorsnee-aardbewoner. Het wezen is op de vlucht voor "The Big Guy", een regeringsagent die hem terug wil oppakken voor allerlei experimenten. Het trio rijdt verder op de highway en ontmoeten op een overnachtingsplaats de eenogige uitbaatster, Ruth, een diepgelovige jonge vrouw die in totale religieuze shock valt wanneer ze uiteindelijk kennismaakt met Paul, en "gekidnapt" wordt door Graeme en Clive. Met Agent Zoil, de agent van "The Big Guy" achter hen, alsook de vader van Ruth en twee andere agenten, beleven ze de gekste avonturen...

Paul is een luchtige komedie geworden met feelgood momenten en heel wat knipogen naar pijlers uit het SF genre. "Close Encounters of the Third Kind", "E.T." en "Mac & Me" worden allen op één of andere manier geciteerd. Paul wordt aardig vormgegeven door Seth Rogen en sprak me wel aan. Zijn coole look, met korte broek en teenslippers, matchen goed met de leuke buddy die iedereen wel eens op reis wil meehebben. Zijn onbeschofte en ondeugende grapjes zijn bovendien best te genieten, en vegen Pegg en Frost van het scherm. De twee hoofdacteurs horen er wel op en top bij, maar grappig vond ik ze niet. Sigourney Weaver komt ook voor in een cameo. Ik heb me hier erg mee vermaakt.

Vinny's Rating : 7/10