dinsdag 23 november 2010

Le Mac (2010)


Regie : Pascal Bourdiaux
Genre : Komedie
Acteurs : José Garcia, Gilbert Melki, Carmen Maura, Arsène Mosca, Jo Prestia
Speelduur : 90 min.
Meer info : http://franglaisreview.com/2010/02/25/le-mac/

Garcia speelt een dubbelrol als de pooier Ace en zijn tegengestelde tweelingbroer, de saaie bureaucraat Gilles Chapelle. Ace wordt terecht beschuldigd door de lokale gangster, Mendès, om inlichtingen te geven aan de politie. Hij verdwijnt. De politie dwingt de tweelingbroer om zijn plaats in te nemen om het spelletje met Mendès verder te kunnen spelen. De aanpassing aan het pooiersbestaan is hard en het verhaal gonst van de misverstanden en grappige situaties. Chapelle zal zich aanpassen en proberen uit handen te blijven van een argwanende Mendès, die nog niet met zekerheid weet of de pooier een verlinker is.

De getalenteerde acteur José Garcia is in topvorm en illustreert zijn acteerkennis. Hij voelt zich zowel thuis in donkere thrillers (Le Couperet) als in flitsende komedies als deze. Door enkele seksuele en gewelddadige tussendoortjes is de film eerder geschikt voor een volwassen publiek. Het lijkt zelfs alsof de film toont dat een leven als pooier veel leuker is dan dat van bankbediende. Verder gebruikt Le Mac ook clichés uit de actiefilm om ze belachelijk te maken (scène in het Aziatisch restaurant). Hoewel het geheel zonder veel verbeelding is gefilmd ligt het amusementsgehalte hoog dankzij een enthousiaste cast en herwint de Franse komedie iets van haar verloren prestige.

Vinny's Rating : 8/10

zondag 21 november 2010

The Hangover (2009)


Regie : Todd Phillips
Genre : Komedie
Acteurs : Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham,...
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1119646

Doug Billings en Tracy Gardner gaan trouwen. Een nieuw leven wacht op hem. Maar eerst wil hij nog een laatste keer de bloemetjes deftig buiten zetten. Samen met zijn makkers Phil en Stu rijdt hij in de Mercedes van zijn schoonvader richting Los Angeles. Daar willen ze de vrijgezellenavond van hun leven meemaken. Phil is een schoolleraar die hetzelfde mentale niveau als zijn leerlingen haalt wanneer hij losgelaten wordt. Stu is tandarts. Zijn conservatieve saaie vriendin is tegen vrijgezellenfuiven. Daarom liegt hij haar voor dat ze met zijn drieën op een wijnexcursie gaan in Napa Valley. De wilde nacht wordt offscreen gehouden en de film hervat vele uren later, wanneer ze terug wakker worden met een pijnlijke kater in een hotelsuite. In de suite zijn er dingen die er niet horen. En bovenal... Doug is verdwenen.

Hangover is amusement ten top. Naarmate de film vordert, beginnen de personages de enormiteit van hun blunders in te zien. De zoektocht naar Doug is eveneens een zoektocht naar hun geheugen. Het is soms flink overdreven, maar de drie vrij onbekende acteurs houden het allemaal leuk en de dialogen en situaties maken dat deze film ook toegankelijk is voor een ouder publiek. Met een leuke cameo van Mike Tyson.


Vinny's Rating : 7/10

zondag 14 november 2010

Pan's Labyrinth (2006)


Originele titel : El Laberinto del Fauno
Genre : Drama / Fantasy
Regie : Guillermo Del Toro
Acteurs : Ariadna Gil, Sergi Lopez, Doug Jones, Ivana Baquero, Maribel Verdu,...
Speelduur : 119 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0457430

Film die me ademloos achterliet. Zo prachtig zie je ze weinig. Pan's Labyrinth werd universeel erkend als één van de 100 beste films ooit gemaakt. En in dit geval is dat niet overdreven. Een familiaal drama tijdens de Spaanse burgeroorlog wordt als setting gebruikt om in de fantasiewereld van een jong meisje te duiken. Del Toro vertelde in verschillende interviews dat hij zijn inspiratie haalde in een droom die hij zelf ooit had.

1944. In het fascistische Spanje van Franco vergezelt de jonge Ofelia haar zwangere moeder, die diep in een bos bij haar nieuwe stiefvader gaat leven. Die man is Vidal, een sadistische kolonel die noch genade noch liefde kent. Op een nacht leidt een fee Ofelia het bos in, en brengt haar bij een faun die in het centrum van het labyrint leeft. Het wezen vertelt haar dat ze de reincarnatie is van een prinses en dat haar ouders naar haar op zoek zijn. Om terug herenigd te worden met hen moet ze drie proeven doorstaan. Doet ze dat niet zal ze nooit meer herenigd worden met haar echte vader...

Dit sprookje voor volwassenen laat zien dat niet alles op deze wereld kwaad en verwerpelijk is. Aan de rand daarvan bevindt zich een sprookjesachtige wereld, waar droom en fantasie te vinden zijn. Is wat we zien nu ingebeeld of werkelijkheid? Dit is de hele vraag in de film natuurlijk en laat ik aan de attente kijker over. Het contrast tussen oorlogsgruwel en sprookje is in ieder geval fascinerend tot leven gebracht en raakt onvermijdelijk de kijker. De Toro laat beide werelden tegen elkaar leunen tot ze elkaar net niet aanraken. Keuzes spelen een grote rol in de film. Wat Ofelia doet of niet doet bepaalt de loop van de gebeurtenissen. Visueel is dit prachtig vormgegeven en afgewerkt. Sommige scènes zijn adembenemend realistisch. Ook het acteerwerk is subliem. Ondanks de sprookjesachtige invalshoek is dit helemaal geen film voor kinderen. Hoe hard de film ook vaak is, dit is één die vaak opnieuw bekeken kan worden.

Vinny's Rating : 10/10

zaterdag 6 november 2010

A Perfect World (1993)

Regie : Clint Eastwood
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, T.J. Lowther, Keith Szarabajka,...
Speelduur : 138 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0107808

A Perfect World is voor mij een hoogtepunt uit de jaren '90 en tevens een hoogtepunt uit Clint Eastwoods carrière. Deze film bengelt ergens tussen ontroerend drama en thriller, zonder ooit in één van die categorieën te horen. Kevin Costner speelt hier ook een heel mooie rol als de boef Butch Haynes.

Twee gevangenen ontsnappen op Halloweenavond. Butch Haynes is een intelligente kerel, en Terry Pugh is een psychopatische domkop. Ze vallen een huis in en gijzelen het gezin Perry (bestaande uit een alleenstaande moeder met kinderen) voor een auto. Ze nemen de tienjarige zoon, Phillip mee op hun ontsnappingstocht. De politie, en dan de feds, worden gealarmeerd en organiseren een klopjacht. Aan de leiding, US Marshall Red Garnett, een veteraan die in het verleden Haynes opgesloten heeft in de cel. Tijdens zijn vlucht naar de vrijheid schept Haynes een band met Phillip en doet de hele kidnapping voor als een spelletje...

Het verhaal en de manier waarop het gefilmd is blijft me telkens weer intrigeren. Natuurtalent Eastwood zorgt voor een knap stukje cinema met fijne dialogen en onvoorzienbare situaties.
De film kan voortdurend alle kanten op zodat gissen naar de afloop erg moeilijk is. Butch Haines is iets van een mysterie. Sympathiek en gevaarlijk onvoorspelbaar. De bijna vader-zoon relatie tussen Phillip en Butch vertelt heel wat over de complexiteit van het personage. Ik hou wel van dit soort figuren, waarbij je niet weet of je er moet van houden of ze net moet haten. Eastwood vertolkt misschien knipoogsgewijs wel een cliché-personage : de harde, scherp turende en zwijgzame Red Garnett. Het avontuur speelt zich af in een bijna perfecte eindeloze zomer in Texas met prachtige rurale landschappen. Niet te missen.

Vinny's Rating : 9/10

woensdag 3 november 2010

Ran (1985)


Regie : Akira Kurosawa
Genre : Oorlog / Drama
Acteurs : Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Daisuke Ryu, Jinpachi Nezu, Mieko Harada,...
Speelduur : 160 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0089881

Het oorlogsdrama Ran is één van Kurosawa's latere werken. Het is een herwerking van Shakespeare's King Lear. Een oude koning, Hidetora Ichimonji, verdeelt zijn rijk tussen zijn drie zonen Taro, Jiro en Saburo, die elk hun eigen kasteel zullen bezitten. De twee oudste zoons zijn gelukkig. Saburo niet, en hij voorspelt dat zijn twee broers door hun ambitie en machtshonger in oorlog zullen vallen. De oude koning maakt zich woedend over de onheilsuitspraken van de zoon en verbant hem. Het is Lady Kaede, de vrouw van Taro, die het vuur aansteekt en haar man aanmoedigt om de kastelen van zijn broers te pakken. Haar familie werd in het verleden vermoord door Hidetora, die een dictatoriale krijgsheer was. Hidetora roept de hulp in van zijn tweede zoon, Jiro, die hem echter wil gebruiken in zijn eigen plannen. De oude koning gaat naar het derde kasteel, dat door Saburo in de steek werd gelaten. Het kasteel wordt aangevallen door de strijdkrachten van Taro en Jiro. Niemand wordt gespaard en ook Hidetora wil seppuku plegen maar zijn zwaard breekt en hij wordt gek...

Klassieke thema's als verraad, lust en machtshonger staan centraal in Ran. Nakadai, één van Japans grootste acteurs speelt hallucinerend goed als de oude koning. Hij geeft de indruk van een spook dat letterlijk tot het verleden behoort en weggejaagd werd door zijn eigen vlees en bloed. Het is zware tragedie en Hidetoro is het personage die dit alles op zijn schouders mag torsen. De oorlogsscènes wekken indruk. Voor het centraal stuk in het aangevallen kasteel is een sublieme scène. De film maakt indruk maar er zaten ook enkele langgerekte stukken in in de tweede helft. Een flinke zit dus, maar wel een goede film voor op een luie zondagnamiddag.

Vinny's Rating : 7/10

dinsdag 2 november 2010