zondag 14 november 2010

Pan's Labyrinth (2006)


Originele titel : El Laberinto del Fauno
Genre : Drama / Fantasy
Regie : Guillermo Del Toro
Acteurs : Ariadna Gil, Sergi Lopez, Doug Jones, Ivana Baquero, Maribel Verdu,...
Speelduur : 119 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0457430

Film die me ademloos achterliet. Zo prachtig zie je ze weinig. Pan's Labyrinth werd universeel erkend als één van de 100 beste films ooit gemaakt. En in dit geval is dat niet overdreven. Een familiaal drama tijdens de Spaanse burgeroorlog wordt als setting gebruikt om in de fantasiewereld van een jong meisje te duiken. Del Toro vertelde in verschillende interviews dat hij zijn inspiratie haalde in een droom die hij zelf ooit had.

1944. In het fascistische Spanje van Franco vergezelt de jonge Ofelia haar zwangere moeder, die diep in een bos bij haar nieuwe stiefvader gaat leven. Die man is Vidal, een sadistische kolonel die noch genade noch liefde kent. Op een nacht leidt een fee Ofelia het bos in, en brengt haar bij een faun die in het centrum van het labyrint leeft. Het wezen vertelt haar dat ze de reincarnatie is van een prinses en dat haar ouders naar haar op zoek zijn. Om terug herenigd te worden met hen moet ze drie proeven doorstaan. Doet ze dat niet zal ze nooit meer herenigd worden met haar echte vader...

Dit sprookje voor volwassenen laat zien dat niet alles op deze wereld kwaad en verwerpelijk is. Aan de rand daarvan bevindt zich een sprookjesachtige wereld, waar droom en fantasie te vinden zijn. Is wat we zien nu ingebeeld of werkelijkheid? Dit is de hele vraag in de film natuurlijk en laat ik aan de attente kijker over. Het contrast tussen oorlogsgruwel en sprookje is in ieder geval fascinerend tot leven gebracht en raakt onvermijdelijk de kijker. De Toro laat beide werelden tegen elkaar leunen tot ze elkaar net niet aanraken. Keuzes spelen een grote rol in de film. Wat Ofelia doet of niet doet bepaalt de loop van de gebeurtenissen. Visueel is dit prachtig vormgegeven en afgewerkt. Sommige scènes zijn adembenemend realistisch. Ook het acteerwerk is subliem. Ondanks de sprookjesachtige invalshoek is dit helemaal geen film voor kinderen. Hoe hard de film ook vaak is, dit is één die vaak opnieuw bekeken kan worden.

Vinny's Rating : 10/10

Geen opmerkingen: