zaterdag 12 maart 2011

Vikaren (2007)


Engelse Titel : The Substitute
Regie : Ole Bornedal
Genre : Thriller / Komedie
Acteurs : Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider, Sonja Richter,...
Speelduur : 89 min.

Bornedal, regisseur van het succesvolle Nattevagten, heeft een eigen manier van vertellen in zijn films. Het is alsof hij uit een boek zit voor te lezen. Deze thriller voor tieners zou hij zo uit de Kippenvel-reeks gepikt kunnen hebben. Het begint met "Er was eens..." en daarna neemt hij het publiek mee in een bizar verhaaltje over een "alien" lerares.

Ulla Harms is de nieuwe lerares die moet inspringen voor haar zieke collega. Ulla is geen gewone lerares. De kinderen weten nog niet dat ze een egocentrische alien is die op zoek is naar de betekenis van het woord liefde. Carl woont bij zijn vader Jesper en rouwt nog steeds om zijn moeder, die in een auto-ongeluk om het leven kwam. Hij is niet opgezet met Ulla, die in de gedachten van de kinderen kan lezen en hen beledigt en dom vindt. De kinderen klagen bij hun ouders, die hen niet geloven. Tijdens een ouderreünie waarbij het probleem "Ulla" zal worden besproken is Carl getuige hoe Ulla de onderwijsminister uit een ijzeren bol tovert. Maar wat is deze snode lerares nu eigenlijk van plan?

Het is een behoorlijk ambitieuze film, met wat humor, enkele schrikeffecten en vrij professioneel ogende special effects. Paprika Steen steelt de hoofdrol als buitenaardse juf. Bornedal probeerde ook een vleug drama in de film te mixen (de overleden moeder van Carl), maar slaagt er niet echt in om het te doen werken. Hij slaagt er ook op het einde niet goed in om de handelingen van Ulla te motiveren. Eerst is ze een wezen op zoek naar wat liefde is, en op het einde wil ze kinderen ontvoeren naar haar thuisplaneet. En dan die foto's op de boerderij waar Carl en zijn vader ook op te zien zijn? Het lijkt erop dat Bornedal vergeten was waarover het weer ging. Eén van de minste van deze regisseur.

Vinny's Rating : 6/10

vrijdag 11 maart 2011

The Mission (1986)

Regie : Roland Joffé
Genre : Drama
Acteurs : Jeremy Irons, Robert De Niro, Aidan Quinn, Cherie Lunghi, Ray McAnally
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0091530

Het historische drama "The Mission" is een voorbeeld van een film die indruk wekt. De sublieme natuurbeelden van Chris Menges, de muziek van Ennio Morricone en acteurs van de bovenste plank maken de film tot een ware topper.

16e eeuw ergens in Paraguay. Slavenhandelaar Mendoza (De Niro) is een boosaardig man. Wanneer hij een passionele moord begaat, laat hij zichzelf wegkwijnen in de gevangenis. Het is vader Gabriel (Irons) van de Jezuietenmissie die hem kan overhalen tot boetedoening. Hij neemt hem mee naar zijn missie, diep in de jungle, waar hij de autochtone Indianen bekeert tot het christendom en Mendoza zelf Jezuiet wordt. De missie is een succes en zelfs de kolonisten erkennen het. Wanneer een antiklerikale minister in Portugal het voor het zeggen heeft, dreigen de missies gesloten te worden en de bevolking tot slavernij gedoemd. Vader Gabriel, geholpen door een volledig tot inkeer gekeerde Mendoza zullen alles doen om het bestaan van de missie te bekomen...

De geschiedenis leert nogmaals hoe de uitwassen van de kerk de wereld niet vooruit hebben geholpen. De onverzoenbaarheid van kerk en staat zorgden ervoor dat opmerkelijke realisaties tot niets werden herleid en het geloof vooral een staatswapen was om andere culturen te domineren en de koloniseren. Het kan dan ook niet verbazen dat een man als vader Gabriel tot wanhoop gedreven werd tegenover deze politieke gezanten van Portugal. Een mooie film waar vrijwel niks op aan te merken is en waarbij nog iets te leren valt.

Vinny's Rating : 9/10