vrijdag 11 maart 2011

The Mission (1986)

Regie : Roland Joffé
Genre : Drama
Acteurs : Jeremy Irons, Robert De Niro, Aidan Quinn, Cherie Lunghi, Ray McAnally
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0091530

Het historische drama "The Mission" is een voorbeeld van een film die indruk wekt. De sublieme natuurbeelden van Chris Menges, de muziek van Ennio Morricone en acteurs van de bovenste plank maken de film tot een ware topper.

16e eeuw ergens in Paraguay. Slavenhandelaar Mendoza (De Niro) is een boosaardig man. Wanneer hij een passionele moord begaat, laat hij zichzelf wegkwijnen in de gevangenis. Het is vader Gabriel (Irons) van de Jezuietenmissie die hem kan overhalen tot boetedoening. Hij neemt hem mee naar zijn missie, diep in de jungle, waar hij de autochtone Indianen bekeert tot het christendom en Mendoza zelf Jezuiet wordt. De missie is een succes en zelfs de kolonisten erkennen het. Wanneer een antiklerikale minister in Portugal het voor het zeggen heeft, dreigen de missies gesloten te worden en de bevolking tot slavernij gedoemd. Vader Gabriel, geholpen door een volledig tot inkeer gekeerde Mendoza zullen alles doen om het bestaan van de missie te bekomen...

De geschiedenis leert nogmaals hoe de uitwassen van de kerk de wereld niet vooruit hebben geholpen. De onverzoenbaarheid van kerk en staat zorgden ervoor dat opmerkelijke realisaties tot niets werden herleid en het geloof vooral een staatswapen was om andere culturen te domineren en de koloniseren. Het kan dan ook niet verbazen dat een man als vader Gabriel tot wanhoop gedreven werd tegenover deze politieke gezanten van Portugal. Een mooie film waar vrijwel niks op aan te merken is en waarbij nog iets te leren valt.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: