zaterdag 23 juli 2011

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (2010)


Originele titel : Di Renjie
Regie : Tsui Hark
Genre : Actie / Mystery
Acteurs : Andy Lau, Tony Leung Ka Fai, Chao Deng, Carina Lau, Li Bingbing,...
Speelduur : 123 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1123373

Tsui Hark levert met deze pakkende avonturen- en actiefilm een bewonderenswaardig resultaat, dat begint als een historisch detectiveverhaal dat sporadisch eventjes het fantasy genre bewandelt. Visueel is dit ook een film om van te genieten.

China 10de eeuw. De eerste keizerin van China, Wu Tan, staat op het punt om gekroond te worden. Ze heeft echter af te rekenen met heel wat tegenstanders die erop tegenzien dat een vrouw het land regeert. Voor haar glorie wordt een reusachtig standbeeld in de hoofdstad gebouwd. Wanneer de bouwmeester een Perzische ambassadeur rondleidt in het monument, vat de bouwmeester plots vuur en sterft. Al snel vermoeden de naaste medewerkers van keizerin Wu dat er kwaad opzet in het spel is. De verbannen detective Dee werd destijds gevangen gezet omdat hij zich tegen de keizerin had gekeerd. Nu krijgt ze het advies om hem de zaak te laten oplossen. Omdat Wu hem niet vertrouwt, laat ze hem overal begeleiden door de mooie Shangguan Jing'er, die hem eerst niet vriendelijk gezind is...

Detective Dee is een visueel spektakel geworden met enkele goede actiescènes, scherpe digitale kleurrijke beelden en een spannend verhaal. Dee is de Chinese Sherlock Holmes die zo snel mogelijk de oplossing van de moorden moet vinden om een eventuele aanslag op Wu te voorkomen. In zijn omgeving bewegen zich afvallige hovelingen, een vroegere collega-opstandeling en een mysterieuze priester met magische krachten, die de keizerin advies geeft maar zich verder afzijdig houdt van publieke vertoning. Zoals het een goede avonturenfilm betaamt, eindigt het in een spectaculaire climax.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: