dinsdag 18 oktober 2011

Water for Elephants (2011)


Regie : Francis Lawrence
Genre : Drama
Acteurs : Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christophe Waltz, Paul Schneider, Hal Holbrooke,...
Speelduur : 120 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1067583

De favoriet van deze dames, Pattinson uit "Twilight", vertolkt de hoofdrol in een romantisch drama dat zich in een circus afspeelt tijdens de Grote Depressie van de jaren '30. Het verhaal is zo bijzonder dat het als een modern sprookje aanvoelt. Het melige is nooit ver weg maar hoort toch ergens bij de sprookjesachtige sfeer van de film.

Jacob Jankowski, zoon van Poolse immigranten heeft geen geluk. Hij verliest zijn ouders in een tragisch ongeluk, ziet zich genoodzaakt zijn studies diergeneeskunde af te breken en moet het huis van zijn ouders verkopen om de schulden van zijn vader af te betalen. Zonder een rooie cent op zak zwerft hij rond en springt op een trein die het circusensemble van de "Benzini Brothers" vervoert, dat met harde hand geleid wordt door August. De impulsieve man valt soms ten prooi aan verschrikkelijke woede-aanvallen die van de goegeluimde manager omslaan naar een gevaarlijk man. Omdat Jacob veterinaire kennis heeft mag hij blijven en maakt zich al snel onmisbaar. Hij krijgt ook de verantwoordelijkheid om een nieuwe olifant, Rosie, te temmen. Jacob raakt snel aangetrokken door de vrouw van August, de mooie Marlena.

De klassieke driehoeksverhouding is niks nieuws. Het is het circus als decor die de film haar bijzondere uitstraling geeft. Een wereldje van magie en van show met haar eigen regels en haar eigen manier van leven. Waltz speelt een zeer interessant en goed uitgewerkt personage die een grote plaats inneemt in het verhaal. Niet alleen als werkgever van Jacob of als echtgenoot van Marlena maar ook als de voornaamste antagonist in de film. Waltz vertolkt een man die lijdt aan het onvermogen om zich te beheersen. Pattinson en een ditmaal niet irritante Witherspoon spelen zoals van hen te verwachten is. Mooi binnen de lijntjes. Zo kennen we hen het best en zo doen ze ook niks verkeerds. Water for Elephants werd bij de release ook bekritizeerd doordat de olifant in kwestie door zijn temmers mishandeld zou geweest zijn. Tja het is altijd eens checken of de onderaannemers in kwestie de regeltjes naleven, maar laat dit in ieder geval het feest niet bederven want de film is goed gemaakt film van de klassieke school.

Vinny's Rating : 7,5/10

Horrible Bosses (2011)

Regie : Seth Gordon
Genre : Komedie/Misdaad
Acteurs: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Kevin Spacey, Jennifer Aniston,...
Speelduur: 98 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1499658

Horrible Bosses was een komedie die heel wat aandacht trok en kreeg. Het werkgerelateerde onderwerp zal misschien velen aan het hart liggen : onuitstaanbare bazen en de uitgesproken drang om hen te liquideren. Het zorgt voor een goed uitgangspunt maar tot mijn spijt ontaardt het goede idee in een reeks seksmoppen die nogal cru worden waardoor de film een vrij laag niveau haalt. De grote namen Spacey, Aniston en Farrell mogen de rol van de bazen spelen.

Nick werkt zich bijna ziek voor zijn baas Dave (Spacey), die alle vormen van machtsmisbruik op de werkvloer aanwendt en Nick jarenlang als een paard deed werken met de belofte tot een promotie die hij tot slot weigerde te geven om zelf de functie te bekleden. Kurt krijgt na de dood van zijn doodsympathieke baas diens cokeverslaafde zoon Bobby (Colin Farrell) als baas en dwingt hem om discriminerende maatregelen toe te passen op de werkvloer. De hele grap is de derde van het trio, Dale, een tandartsassistent die seksueel geïntimideerd wordt door zijn nimfomane bazin (Aniston), en die helemaal niet serieus genomen wordt door de andere twee. De drie vrienden besluiten om elkaars superieuren om te leggen. Alleen weten ze niet goed hoe ze dit aan boord moeten leggen. Een louche kerel die zichzelf "Motherfucker Jones" noemt (Jamie Foxx) biedt aan om hen te adviseren...

Horrible Bosses is een kleine misser geworden. Het idee is uitermate leuk maar de humor is van een bedenkelijk niveau met de nodige seks- en poephumor, doch als het erop aankomt gaan ze nergens of durven ze nergens visueel over de schreef gaan. Dat Aniston zedig gekleed zou blijven had ik me nog wel voorgesteld, maar dat niemand zijn tanden poetste met de befaamde tandenborstel ;-) is een misser van formaat. De bazen spelen naar wens. Vooral Aniston kwam ditmaal erg goed uit de hoek als vamp, en Spacey werd geboren om de psychopatische Dave te spelen. Schitterend. De acteurs die de drie praatzieke bedienden vertolken halen alles uit de kast om komisch over te komen maar enkel Sudeikis als Dale bakt er iets van. Laten we het erop houden dat dit niet echt mijn stijl van humor is...

Vinny's Rating : 6/10

maandag 10 oktober 2011

Der Baader-Meinhof Komplex (2008)


Regie: Uli Edel
Genre: Misdaad/Drama
Acteurs : Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz, Nadja Uhl,...
Speelduur : 150 min.
Meer info: http://www.imdb.com/title/tt0765432

De Rote Armee Fraktion was ongetwijfeld één van de duisterste hoofdstukken in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. De steunbetuiging van Duitsland aan de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog was velen duidelijk door het verkeerde keelgat geschoten, en als reactie sloten veel jongeren zich aan bij de communisten. Uli Edel weet een boeiend onderwerp aan te snijden, maar vergeet zijn personages uit te diepen, waardoor de film één lange collage geworden is van de wapenfeiten van de RAF. Jammer want hierdoor blijft de film behoorlijk hol.

Ulrike Meinhof was in de jaren '60 een journaliste. Na het echtelijk bedrog van haar man verlaat ze huis en kinderen om militante te worden tegen de Vietnamoorlog. Ze komt in contact met twee hardliners, Gudrun Ensslin en Andreas Baader, die hun stem willen laten horen via "revolutie". De moordpoging op een communistisch studentenleider (Rudi Dutschke genaamd) is daarbij de aanzet geweest. De vrijgevochten anarchisten volgen een militaire training in Palestina met een reeks bloedige aanslagen tot gevolg die de geschiedenis zijn ingegaan. Het interessantste van het hele verhaal begint pas wanneer ze allen gevangen genomen worden in 1972. Daarna volgt een ruchtmakend proces en worden de misdaden van de RAF, die intussen bewondering oogst bij een jongere generatie, steeds agressiever...

De film wil vooral ingaan op Meinhof. Hoewel ze haar naam gaf aan de terroristische cel, bleef ze een relatief bescheiden en onbelangrijke rol spelen. Ze bleef vaststeken in theorieën terwijl Ensslin vooral als het brein gezien wordt achter het RAF. Tot op een zeker niveau blijft dit misdaaddrama interessant door de chronologische vertelstijl. Zowel het begin van het RAF, hun voorbereidingen, wapenfeiten en gevangenschap worden goed gedocumenteerd en tonen het drieste portret van een aantal politiek geïnspireerde figuren die afglijden in ordinaire criminaliteit. Ook best opvallend is dat de RAF onder verschillende vormen is blijven bestaan tot rond 1995. De mensen achter de terroristen blijven daarentegen erg vaag en zowel Wokalek en Bleibtreu blijven typetjes die psychologisch niet al te diep uitgewerkt worden, en dat is wat hier ontbreekt... een menselijke voorstelling.

Het is geen slechte film met behoorlijk wat actie, maar het kon mijns inziens nog beter.


Vinny's Rating : 7/10