maandag 10 oktober 2011

Der Baader-Meinhof Komplex (2008)


Regie: Uli Edel
Genre: Misdaad/Drama
Acteurs : Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz, Nadja Uhl,...
Speelduur : 150 min.
Meer info: http://www.imdb.com/title/tt0765432

De Rote Armee Fraktion was ongetwijfeld één van de duisterste hoofdstukken in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. De steunbetuiging van Duitsland aan de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog was velen duidelijk door het verkeerde keelgat geschoten, en als reactie sloten veel jongeren zich aan bij de communisten. Uli Edel weet een boeiend onderwerp aan te snijden, maar vergeet zijn personages uit te diepen, waardoor de film één lange collage geworden is van de wapenfeiten van de RAF. Jammer want hierdoor blijft de film behoorlijk hol.

Ulrike Meinhof was in de jaren '60 een journaliste. Na het echtelijk bedrog van haar man verlaat ze huis en kinderen om militante te worden tegen de Vietnamoorlog. Ze komt in contact met twee hardliners, Gudrun Ensslin en Andreas Baader, die hun stem willen laten horen via "revolutie". De moordpoging op een communistisch studentenleider (Rudi Dutschke genaamd) is daarbij de aanzet geweest. De vrijgevochten anarchisten volgen een militaire training in Palestina met een reeks bloedige aanslagen tot gevolg die de geschiedenis zijn ingegaan. Het interessantste van het hele verhaal begint pas wanneer ze allen gevangen genomen worden in 1972. Daarna volgt een ruchtmakend proces en worden de misdaden van de RAF, die intussen bewondering oogst bij een jongere generatie, steeds agressiever...

De film wil vooral ingaan op Meinhof. Hoewel ze haar naam gaf aan de terroristische cel, bleef ze een relatief bescheiden en onbelangrijke rol spelen. Ze bleef vaststeken in theorieën terwijl Ensslin vooral als het brein gezien wordt achter het RAF. Tot op een zeker niveau blijft dit misdaaddrama interessant door de chronologische vertelstijl. Zowel het begin van het RAF, hun voorbereidingen, wapenfeiten en gevangenschap worden goed gedocumenteerd en tonen het drieste portret van een aantal politiek geïnspireerde figuren die afglijden in ordinaire criminaliteit. Ook best opvallend is dat de RAF onder verschillende vormen is blijven bestaan tot rond 1995. De mensen achter de terroristen blijven daarentegen erg vaag en zowel Wokalek en Bleibtreu blijven typetjes die psychologisch niet al te diep uitgewerkt worden, en dat is wat hier ontbreekt... een menselijke voorstelling.

Het is geen slechte film met behoorlijk wat actie, maar het kon mijns inziens nog beter.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: