maandag 26 december 2011

Don't be Afraid of the Dark (2011)


Regie : Troy Nixey
Genre : Horror
Acteurs : Guy Pearce, Katie Holmes, Bailie Madison, Jack Thompson,...
Speelduur : 99 minuten
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1270761/

Restless (2011)


Regie : Gus Van Sant
Genre : Drama
Acteurs : Mia Wasikowska, Henry Hopper, Ryo Kase, Schuyler Fisk, Lusia Strus,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1498569/

Films over de dood hebben traditioneel altijd iets zwaars en ernstigs over zich. Van Sant breekt met zijn nieuwe film de trend en kiest voor een luchtige romantische film die nochtans veel dichter bij het thema dood aanleunt dan bij het leven en de liefde. Hoofdrolspelers zijn Mia Wasikowska die eerder al Alice speelde in Burtons Alice in Wonderland, en de zoon van enfant terrible Dennis Hopper.

Enoch Brae is een wat melancholieke jongeman die als hobby begrafenissen bijwoont van onbekenden. Op één van die begrafenissen ontmoet hij Annabel, een frisse jonge en positieve vrouw die echter terminaal ziek is maar Enoch vertelt dat ze met "kankerkinderen" werkt. Enoch heeft zijn ouders verloren in een auto-ongeluk en woont bij zijn tante. Zijn enige vriend is een ingebeelde kamikaze, Hiroshi, met wie hij spelletjes zeeslag speelt. Over hun lot wordt niet dramatisch gedaan. De context van hun leven is niet makkelijk maar ze genieten van hun tijd met elkaar en laten hun liefde en joie de vivre de vrije loop...

Van Sant schetst twee jongeren die eigenlijk ver van de realiteit zijn. Een jongen als hobby-begrafenisbezoeker en meisje die terminaal is... het is geen gewoon liefdesverhaal. Het is vooral een film waar de dood op een lichtere en taboe-loze manier aangepakt wordt, want de dood is overal aanwezig maar voelt niet gewichtig aan. Het is bijvoorbeeld niet toevallig dat het geweten van Enoch voorgesteld wordt als een kamikaze-piloot. Voor mijn gevoel had Van Sant beter meer met zijn voeten op aarde gestaan... de uitbarstingen van magisch-realisme brachten het allemaal wat uit evenwicht. Ook de onervarenheid van de twee jonge acteurs zorgden nooit voor ontroering zodat een echte emotionele lading ontbrak. Zo zou je niet zeggen dat Annabel terminaal ziek is en kun je de onherroepelijkheid van haar komende dood nergens aanvoelen. En dat is toch een pijnlijk gemis voor een film die deze thema's wil aansnijden. Ik vond het één van Van Sants zwakste films tot nu toe.

Vinny's Rating : 5/10

zondag 25 december 2011

We Need to Talk About Kevin (2011)


Regie : Lynne Ramsey
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly, Jasper Newell, Siobhan Fallon,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242460/

Dat is nog eens een film waar je na afloop even blijft over verder denken. Het is een pakkend verhaal maar ook één met een troosteloze, onheilspellende en deprimerende ondertoon en een onprettig en drukkend sfeertje. Het hele verhaal wordt vanuit de moederpositie bekeken, wat ook alles erg psychologisch maakt. Verwonderlijk dat geen prijs weggelegd was in Cannes.

Eva is niet gelukkig. Ze wordt sociaal uitgesloten en is op zoek naar werk. Niet dat ze niet wil werken; ze kan niet aan werk raken. Het is ook niet haar fout, wel die van haar zoon Kevin, die kortgeleden een onherstelbare daad beging. De gedachten van Eva blikken terug op hoe het zover is kunnen komen. Haar eerste zwangerschap was moeilijk; zoontje Kevin bleek al van jongsaf een probleem. Hij huilde onophoudelijk en zijn moeder kon hem niet troosten. Op 8-jarige leeftijd daagde hij zijn moeder uit en speelde manipulatieve spelletjes. Een tweede kind, de lieve Celia komt het gezin vervolledigen. Maar met verouderen wordt Kevins gedrag er niet beter om. Hij begint ervan te genieten om anderen te pijnigen en begint een gevaar te worden voor zijn familie en zijn medemensen...

De machteloosheid van Eva wordt centraal gezet. Hoe moeilijk moet het zijn om de verantwoordelijkheid op te nemen voor een kind die jou haat? Zij en haar echtgenoot Frank kunnen niet geloven dat hun eigen vlees en bloed kwaad zou kunnen doen. Maar Kevin heeft wel degelijk kwaadaardige instincten die zijn leven beheersen. Stilaan herbekijkt Eva haar leven en hoopt stilletjes dat ze haar man nooit ontmoet heeft. Want dat scharniermoment is bepalend geweest voor haar hele toekomst. Ramsey regisseert sterk en gebruikt bloedrode kleuren als symboliek. Tomaten, aardbeienkonfituur en rode verf... alles symboliseert het bloed dat de moeder indirect aan haar handen heeft alsook de slachtofferrol die ze toebedeeld krijgt (beginscène) en waarbij ze als Jezus aan het kruis wordt voorgesteld. Je begrijpt echter als kijker dat ze nochtans weinig kon doen want wie verwacht nu dat zijn kind tot zo'n gruwelen in staat is. Een zeer sterke film.

Vinny's Rating : 8,5/10