maandag 26 december 2011

Restless (2011)


Regie : Gus Van Sant
Genre : Drama
Acteurs : Mia Wasikowska, Henry Hopper, Ryo Kase, Schuyler Fisk, Lusia Strus,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1498569/

Films over de dood hebben traditioneel altijd iets zwaars en ernstigs over zich. Van Sant breekt met zijn nieuwe film de trend en kiest voor een luchtige romantische film die nochtans veel dichter bij het thema dood aanleunt dan bij het leven en de liefde. Hoofdrolspelers zijn Mia Wasikowska die eerder al Alice speelde in Burtons Alice in Wonderland, en de zoon van enfant terrible Dennis Hopper.

Enoch Brae is een wat melancholieke jongeman die als hobby begrafenissen bijwoont van onbekenden. Op één van die begrafenissen ontmoet hij Annabel, een frisse jonge en positieve vrouw die echter terminaal ziek is maar Enoch vertelt dat ze met "kankerkinderen" werkt. Enoch heeft zijn ouders verloren in een auto-ongeluk en woont bij zijn tante. Zijn enige vriend is een ingebeelde kamikaze, Hiroshi, met wie hij spelletjes zeeslag speelt. Over hun lot wordt niet dramatisch gedaan. De context van hun leven is niet makkelijk maar ze genieten van hun tijd met elkaar en laten hun liefde en joie de vivre de vrije loop...

Van Sant schetst twee jongeren die eigenlijk ver van de realiteit zijn. Een jongen als hobby-begrafenisbezoeker en meisje die terminaal is... het is geen gewoon liefdesverhaal. Het is vooral een film waar de dood op een lichtere en taboe-loze manier aangepakt wordt, want de dood is overal aanwezig maar voelt niet gewichtig aan. Het is bijvoorbeeld niet toevallig dat het geweten van Enoch voorgesteld wordt als een kamikaze-piloot. Voor mijn gevoel had Van Sant beter meer met zijn voeten op aarde gestaan... de uitbarstingen van magisch-realisme brachten het allemaal wat uit evenwicht. Ook de onervarenheid van de twee jonge acteurs zorgden nooit voor ontroering zodat een echte emotionele lading ontbrak. Zo zou je niet zeggen dat Annabel terminaal ziek is en kun je de onherroepelijkheid van haar komende dood nergens aanvoelen. En dat is toch een pijnlijk gemis voor een film die deze thema's wil aansnijden. Ik vond het één van Van Sants zwakste films tot nu toe.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: