zondag 25 december 2011

We Need to Talk About Kevin (2011)


Regie : Lynne Ramsey
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly, Jasper Newell, Siobhan Fallon,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242460/

Dat is nog eens een film waar je na afloop even blijft over verder denken. Het is een pakkend verhaal maar ook één met een troosteloze, onheilspellende en deprimerende ondertoon en een onprettig en drukkend sfeertje. Het hele verhaal wordt vanuit de moederpositie bekeken, wat ook alles erg psychologisch maakt. Verwonderlijk dat geen prijs weggelegd was in Cannes.

Eva is niet gelukkig. Ze wordt sociaal uitgesloten en is op zoek naar werk. Niet dat ze niet wil werken; ze kan niet aan werk raken. Het is ook niet haar fout, wel die van haar zoon Kevin, die kortgeleden een onherstelbare daad beging. De gedachten van Eva blikken terug op hoe het zover is kunnen komen. Haar eerste zwangerschap was moeilijk; zoontje Kevin bleek al van jongsaf een probleem. Hij huilde onophoudelijk en zijn moeder kon hem niet troosten. Op 8-jarige leeftijd daagde hij zijn moeder uit en speelde manipulatieve spelletjes. Een tweede kind, de lieve Celia komt het gezin vervolledigen. Maar met verouderen wordt Kevins gedrag er niet beter om. Hij begint ervan te genieten om anderen te pijnigen en begint een gevaar te worden voor zijn familie en zijn medemensen...

De machteloosheid van Eva wordt centraal gezet. Hoe moeilijk moet het zijn om de verantwoordelijkheid op te nemen voor een kind die jou haat? Zij en haar echtgenoot Frank kunnen niet geloven dat hun eigen vlees en bloed kwaad zou kunnen doen. Maar Kevin heeft wel degelijk kwaadaardige instincten die zijn leven beheersen. Stilaan herbekijkt Eva haar leven en hoopt stilletjes dat ze haar man nooit ontmoet heeft. Want dat scharniermoment is bepalend geweest voor haar hele toekomst. Ramsey regisseert sterk en gebruikt bloedrode kleuren als symboliek. Tomaten, aardbeienkonfituur en rode verf... alles symboliseert het bloed dat de moeder indirect aan haar handen heeft alsook de slachtofferrol die ze toebedeeld krijgt (beginscène) en waarbij ze als Jezus aan het kruis wordt voorgesteld. Je begrijpt echter als kijker dat ze nochtans weinig kon doen want wie verwacht nu dat zijn kind tot zo'n gruwelen in staat is. Een zeer sterke film.

Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: