dinsdag 15 november 2011

Super 8 (2011)

Regie : J.J. Abrams
Genre : SF / Avontuur
Acteurs : Joel Courtney, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zack Mills, Kyle Chandler,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1650062

Een wat ontgoochelende film, die teruggrijpt naar de Spielberg-succesformule uit de jaren '80 met kleine knusse dorpjes, een alien met gevoelens, een hoop actie, militaire inmenging en stuk voor stuk sympathieke kinderen. Geen wonder, want Spielberg staat gecredit onder de producers. En toch heb je het gevoel dat het iets mist, niet in het minst magie. Een voortreffelijke poging is Super 8 zeker en toch konden betere keuzes gemaakt worden die de film nog beter hadden gemaakt.

Het verhaal begint met een tragisch ongeluk in een staalfabriek in Lilian, Ohio. Het jaar is 1979. Slachtoffer is Elizabeth Lamb, echtgenote van politie-agent Jackson Lamb en moeder van Joe. De gebeurtenis laadt de film onmiddellijk emotioneel. Joe en zijn vader zijn nooit dicht bij elkaar geweest en nu moeten ze het verder doen met elkaar. Om te vergeten, wijdt Joe zijn tijd met zijn vriend Chris, die een film maakt met een Super8 camera voor een lokaal filmfestival in Cleveland. Samen met nog enkele vrienden begeven ze zich naar een treinstationnetje. Terwijl ze filmen zijn ze getuige van een treinongeluk, veroorzaakt door één van hun leraars. De trein vervoerde duidelijk iets belangrijks, want niet veel later is het leger ter plaatse...

De film bleef niet vastmodderen in grafische actie. Integendeel, Super 8 is een film die voor dit genre verbazend plotgedreven is. Spijtig genoeg werd de alien bijna niet betrokken, nochtans het snoepje waarop iedereen zit te wachten. Niettemin was Super 8 een teletijdmachine die me eventjes een kwart eeuw jonger maakte.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: