zondag 4 juli 2010

One Night Stand (1997)


Regie : Mike Figgis
Genre : Drama
Acteurs : Wesley Snipes, Nastassja Kinski, Kyle McLachlan, Robert Downey Jr, Ming Na Wan,...
Speelduur : 102 min.

Het klikt wel tussen mij en Mike Figgis. Zijn films hebben altijd wel een zekere stijl die me bevalt. Vooral het dubbelzinnige Internal Affairs en de film noir Liebestraum maakten heel wat indruk. Hoewel de affiche eerder een saai drama liet vermoeden werd ook dit een sterker filmmoment dan vermoed. Onverwacht is de hoofdrol van actiekanon Snipes, die bewijst dat hij ook dramarollen aankan.

Max is een grote naam uit de reclamewereld die voor zijn job regelmatig overvliegt van LA naar New York. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en eigenlijk alles om gelukkig te zijn. Tijdens zijn reis naar New York bezoekt hij een oude vriend, Charlie, met wie hij jaren geleden ruzie mee heeft gehad. Daarna hebben ze elkaar nooit meer gezien. Max wil hier zand over doen. Charlie, die homoseksueel is, bekent hem dat hij Aids heeft en waarschijnlijk niet lang meer zal leven. Even later ontmoet hij toevallig Karen en door omstandigheden gaat hij een avondje uit naar een klassiek concert. Hun avondje eindigt onder de lakens. Ook Karen is een getrouwde vrouw. Iedereen keert terug naar huis. In LA denkt Max verder over zijn "one night stand" en ontdekt dat zijn gevoelens voor Karen veel dieper gaan dan die voor zijn vrouw. Toch probeert hij alles te vergeten. Een jaar later begeeft Max zich opnieuw naar New York om Charlie te bezoeken, die nu als terminaal Aids patiënt in de kliniek ligt. Daar ontmoet hij Karen opnieuw op onverwachte wijze...

Ik heb elke minuut genoten van deze gedragsstudie over mensen en hun omgang met hun gevoelens. Je zult verbaasd zijn hoe sterk je je laat meedrijven met de film. Snipes, Kinski en Ming-Na zijn de proefkonijnen van Figgis, die op een intimistische manier toont hoe een "one night stand" ontstaat, hoe Snipes zich gedraagt met zijn vrouw achteraf en hoe Kinski en Snipes bij de tweede ontmoeting oogcontact vermijden met elkaar, als om hun (schuld)gevoelens te verbergen. Een zekere spanning zat er wel in, want ik vroeg me vaak af welke reacties er zouden komen in bepaalde situaties.Het acteerwerk is dus erg non-verbaal, en dat is zeer moeilijk acteerwerk. Ik kon hierdoor alleen nog meer bewondering hebben voor de acteurs. Zoals ook te verwachten is, brengt de kortstondige passie ook gevolgen met zich mee. Spilfiguur is een terminaal zieke AIDS patiënt, gespeeld door Robert Downey Jr. Wat zijn rol in het hele verhaal is is een beetje de verrassing dus mondje toe... Goed einde ook, enigszins te verwachten maar een betere keuze was er niet als slot en indien je het einde inziet, dan heb je begrepen wat Figgis wilde vertellen. Dit is een film die ik iedereen warm aanraad.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: