zondag 4 juli 2010

The Onion Field (1979)


Regie : Harold Becker
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : John Savage, James Woods, Franklyn Seales, Ronny Cox, Ted Danson, ...
Speelduur : 122 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0079668/

Onion Field is de reconstructie van een brutaal fait-divers dat zich in Los Angeles afspeelde in 1963. Daarbij werden twee agenten ontvoerd door twee misdadigers. Eén van de agenten werd vermoord en de ander kon op de vlucht slaan. Na de reconstructie volgt dan de daaropvolgende rechtszaak. Heel bijzonder aan de film zijn de karakters. Het is een thriller die het vooral moet hebben van zijn puike acteerwerk.

Greg Powell is een gestoorde ex-gevangene die een wat meelopende Jimmy Smith recruteert als zijn partner. De charismatische Powell oefent een invloed uit op Smith, die dan meestal doet wat van hem gevraagd wordt. Na een overval worden ze allebei aan de kant gezet door twee agenten, Hettinger en Campbell. De aanhouding neemt een dramatische wending aan wanneer de agenten worden ontwapend en ontvoerd in Powells wagen. Ze worden naar een afgelegen uienveld gebracht, waar Campbell in koelen bloede wordt vermoord. Hoe hij vermoord wordt laat ik hier even in het midden, want dit maakt het onderwerp uit in de juridische zaak die daarna zal volgen en die cruciaal is voor de bepaling van Smiths bijdrage. Na de moord loopt Hettinger vrij snel weg en vindt hulp bij een lokale landbouwer. Powell kan het zich niet veroorloven om Hettinger in leven te laten en gaat naar hem op zoek. Even later wordt het duo dan tijdens een banale controle toch als verdachte aangehouden door een politie-agent wegens papieren die niet in orde zijn. Het verband wordt al snel gelegd met het lijk van Campbell, die daarna teruggevonden wordt...

Het is een ijzingwekkend verhaal. Becker laat het ook niet om het beroep van agent niet als heldhaftig te tonen, maar als een gevaarlijk en risicovol beroep. Hettingers sociale leven wordt compleet verwoest en hij houdt er een blijvend trauma aan over. In die zin is deze film zeer realistisch te noemen. James Woods zet zijn eerste grote rol neer als de crapuleuze boef Powell, duidelijk een man die niet maalt om anderen. Wanneer hij in hechtenis genomen wordt, schuift hij direct de schuld in de schoenen van Smith en beroept zich op enkele juridische finesses om zijn straf te beperken. Het is echter Seales in zijn rol van Smith die het meeste indruk wekt. Je zou haast sympathie hebben voor dit zachte ei, die zich volledig laat inpalmen door Powell, en daarna als zondebok gebruik wordt en de stoel riskeert. Het is pas dan, dat hij besluit om op zijn manier terug te vechten. Het interessante verhaal verliest zijn tempo wel wanneer de rechtbankzaak eraan komt samen met juridische taal die niet altijd even duidelijk was voor mij. Gelukkig maakt de emotionele diepgang hier wel een film van, die niet ongevoelig laat.


Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: