woensdag 14 juli 2010

Unthinkable (2010)


Regie : Gregor Jordan
Genre : Thriller
Acteurs : Samuel L. Jackson, Carrie-Ann Moss, Michael Sheen, Stephen Root,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0914863/

Polemische film die niet zozeer een spanning wil opbouwen rond terroristische acties, dan wel discussies wil oproepen over het gebruik van onorthodoxe methodes (lees : foltering) om mensen te redden. Jordan begeeft zich op provocatief gebied, maar de knappe montage van het verhaal zorgt voor een film, waar over gepraat zal worden.

Steven Arthur Younger is een ex Marine die in de Irak oorlog heeft gevochten, en zich ter plaatse bekeerde tot de islam. Zijn strijd voert hij nu ook tegen de Amerikanen, die een bedreiging vormen voor zijn geloof. Hij heeft drie nucleaire bommen verborgen in onbekende locaties en binnen de 24 uur zullen ze ontploffen en een groot deel van de USA verwoesten. Een militair commando ontvoert Younger. Om hem tot spreken te dwingen, hebben ze een folteraar in dienst genomen, H. Helen Brody, een hooggeplaatste CIA-agente, is eveneens van de partij. Haar functie laat toe dat ze op de hoogte blijft van wat er met Younger gebeurt. Wanneer H tot het afhakken van Youngers vingers overgaat, verzet ze zich tegen zijn methodes en probeert de zaak op een rationele en menselijke manier af te handelen. Wanneer dat niet lukt en de harde manier de enige manier lijkt, zit iedereen met de handen in het haar. Younger blijft zwijgen en de klok tikt door...

Ik begrijp dat Unthinkable een straight-to-DVD geworden is. De inhoud is wel erg spraakmakend, en confronteert de Amerikaan met methodes waarover hij liefst zijn mond houdt (denk maar aan Guantanamo). Hoe dan ook en tot mijn vreugde ging Jordan niet de gore toer op. Zijn film voelt ongemakkelijk aan maar bloederig wordt het nooit. De spanning wordt hoog opgedreven en de bedoeling is dat je zelf als kijker een standpunt inneemt ten opzichte van wat er getoond wordt. Hoe zou je zelf in die situatie reageren? Jackson speelt opnieuw een leuke rol, en is dan ook het personage die gezien de situatie, de meest consequente reacties heeft. Moss speelt zit in de andere zijde van weegschaal maar door rationeel te handelen brengt ze duizenden levens dichter bij de dood. Zalig die grijze zone-logica.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: