zondag 20 mei 2012

The Woman in Black


Regie : James Watkins
Genre : Horror / Drama
Acteurs : Daniel Radcliffe, Roger Allam, Ciaran Hinds, Alexia Osbourne, Daniel Cerquera...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1596365/

Het is even wennen om Daniel Radcliffe te zien in een andere rol dan Harry Potter. De acteur is duidelijk op zoek naar serieuzere rollen en zal moeten bewijzen dat hij andere dingen kan dan tovenaarskind te spelen. Ik had nu zelf niet verwacht dat hij in een film van James Watkins zou verschijnen, regisseur van de Britse rauwe horrorfilm Eden Lake. De man waagt zich met Woman in Black aan een ouderwetse maar effectieve spookhuisthriller met Victoriaanse trekjes.

Arthur Kipps is een jonge advocaat die door zijn overste naar een afgelegen dorpje, Crythin Gifford, gestuurd wordt om de erfenis te regelen van een excentrieke oude vrouw die pas overleden is. Pas toegekomen stoot hij op weinig behulpzame mensen. Ook de lokale jurist ziet hem liever gaan dan komen. Maar Kipps is koppig en hij betaalt een koetsier om hem tot Eel Marsh House te brengen, die door eb en vloed slechts op twee momenten per dag bereikbaar is. Daar wordt hij onmiddellijk ondergedompeld in een drukkende atmosfeer en krijgt hij het gevoel niet alleen te zijn. Ook het dorp zelf heeft zijn geheimen : ieder gezin verloor in de voorbije jaren wel eens een kind, en de verklaring daarvoor zou zich wel eens op Eel Marsh House kunnen bevinden...

Samen met Insidious van James Wan is dit een film die het spookhuis genre enige frisheid bezorgt door zowel visueel aantrekkelijk te zijn als verrassend met het plot. De cinematografie is prachtig en de locatie van Eel Marsh House is grandioos bedreigend. Vooral de sfeer in het huis zelf is erg akelig, en Watkins focust op donkere hoekjes waar je nu en dan denkt iets te zien en dan weer niet. Het spreekt voor zich dat een kundig regisseur die deze techniek goed meester is, ook een doorwinterde horrorfilmliefhebber nog de stuipen op het lijf kan jagen. In wezen is het een redelijk clichéfilmpje maar het werkte wel steeds zoals het hoorde. De technische kant loont veel meer de moeite dan het acteerwerk, dat nergens uitblinkt. Ook Radcliffe, die heel de film door met dezelfde ernstige expressie rondloopt, is weinig memorabel. Woman in Black is dan misschien niet origineel, bij momenten vond ik het toch angstaanjagend.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 12 mei 2012

Shame (2011)


Regie : Steve McQueen
Genre : Drama
Acteurs : Michael Fassbender, Carey Mulligan, Nicole Beharie, James Badge Dale,...
Speelduur : 101 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1723811/

McQueen snijdt met Shame een delicaat onderwerp aan en een sociaal taboe : seksverslaving. De individualistische samenleving ligt hier ongetwijfeld aan de basis van maar dat interesseert McQueen niet zo. Hij geeft er een karige uitleg aan. Hij legt de impact bloot van de verslaving op de mens en zijn omgeving, en het is best een boeiende film geworden. De regisseur maakte zijn huiswerk goed en belicht heel wat aspecten.

Brandon is een dertiger die alleen in zijn appartement in New York woont. Zijn baas David is een vrouwenzot maar met een gezonde lust voor vrouwelijk schoon. Brandon daarentegen heeft één probleem : hij is verslaafd aan pornografie en kan geen normale relaties met vrouwen aanknopen. Zijn psyche wordt totaal overheerst door sexuele beelden. Op een dag komt zijn zus Sissy bij hem intrekken en dat haalt zijn privacy door elkaar. Ze werkt als zangeres in een chic restaurant en is op zoek naar liefde en genegenheid in haar leven. We begrijpen dat Brandon de enige familie is die ze nog heeft. Brandon zelf is ontdaan van enige emotie. Hij papt aan met een werkcollega, Marianne en er lijkt een seksuele spanning te ontstaan, maar dan wordt hij geconfronteerd met zijn perverse gedachten. Intussen blijft hij blind voor Sissy, die langzaamaan depressief wordt...

Ik dacht aanvankelijk een kille film te zien maar Shame bevat ook enkele warme scènes zoals de minutenlange cover die Sissy zingt van "New York, New York", met een emotie die niet lijkt door te dringen bij Brandon. Ook het zwijgzame oogcontact tussen Brandon en een vrouw op de trein is een belangrijk moment. Die vrouw symboliseert bijna de verleiding want ze draagt om haar vinger een ring die aantoont dat ze ofwel verloofd ofwel getrouwd is. En toch zit ze flirterig te doen met Brandon, of is het slechts een verkeerde interpretatie van de signalen? Fassbender speelt een gedurfde rol die respect afdwingt. De man die hij speelt lijdt inwendig aan zijn verslaving. De droefenis en de leegheid van zijn bestaan komen pijnlijk naar boven als hij voor de zoveelste keer klaarkomt. Het is geen film waar je met een brede lach uit de bioscoop komt maar het is een klein imposant werkje.

Vinny's Rating : 7,5/10

The Whistleblower (2010)


Regie : Larysa Kondracki
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Strathairn, Nikolaj Lie Kaas,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0896872/

De kleine europese cinema van Whistleblower trekt op zich wel de aandacht en belicht de wanpraktijken van de VN waarnemers in de transitieperiode na de oorlog in ex-Joegoslavië. Hoewel de regie rauw en beperkt blijft kon Kondracki toch rekenen op een sterrencast. Weisz vind ik altijd interessante rollen kiezen : of het nu de wetenschappelijk verlichte Hypatia uit "Agora" is of deze geëngageerde Kathryn Bolkovac uit "Whistleblower".

Dat is trouwens een echt gebeurd verhaal. Bolkovac, aanvankelijk politie-agente ergens in Nebraska probeert een tijdje haar familiale problemen te ontvluchten en neemt een taak op als agente in de Gender Affairs bij de VN in een Bosnië na de Dayton akkoorden. Ze werkt samen met een door en door corrupte politie om huiselijk geweld, verkrachting en prostitutie te bestrijden. Ze krijgt respect van haar overste, Madeleine Rees (Redgrave) en begint een affaire met een collega, Jan. Ze stuit in haar opdrachten op een georganiseerde groep mensenhandelaars die jonge meisjes uit het Oostblok als slaafjes en prostituées gebruiken. De film volgt parallel met Bolkovac' verhaal ook de kalvarie van Raya en Irka, twee jonge Oekraïense meisjes die ontvoerd werden naar Bosnië. Raya kan even ontsnappen en Bolkovac ontfermt zich over haar met de belofte om de verantwoordelijken aan te pakken. Maar haar belofte zou wel eens onmogelijk blijken, wanneer ze ontdekt dat bepaalde VN-lui smeergeld krijgen en zelf "gebruik maken" van de jonge meisjes...

Whistleblower is geen film die het publiek wil plezieren met spectaculaire actie en happy-endings. Het is een grimmige aanklacht tegen de flagrante misbruiken van de VN zelf in vredestijd. Bolkovac botst met haar neus tegen een muur en moet machteloos toezien hoe niks lijkt te veranderen. Dat geeft de film een deprimerend kantje samen met de rauwe realistische verfilming met een bijna onverdraaglijke verkrachtingsscène. Het is met deze film zeker belangrijk om te benadrukken dat de VN-peacekeepers veel meer macht en invloed hebben om onbestraft criminele handelingen te verrichten dan om vrede te handhaven en dit is best een beangstigende gedachte.

Vinny's Rating : 7/10