zaterdag 12 mei 2012

The Whistleblower (2010)


Regie : Larysa Kondracki
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Strathairn, Nikolaj Lie Kaas,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0896872/

De kleine europese cinema van Whistleblower trekt op zich wel de aandacht en belicht de wanpraktijken van de VN waarnemers in de transitieperiode na de oorlog in ex-Joegoslavië. Hoewel de regie rauw en beperkt blijft kon Kondracki toch rekenen op een sterrencast. Weisz vind ik altijd interessante rollen kiezen : of het nu de wetenschappelijk verlichte Hypatia uit "Agora" is of deze geëngageerde Kathryn Bolkovac uit "Whistleblower".

Dat is trouwens een echt gebeurd verhaal. Bolkovac, aanvankelijk politie-agente ergens in Nebraska probeert een tijdje haar familiale problemen te ontvluchten en neemt een taak op als agente in de Gender Affairs bij de VN in een Bosnië na de Dayton akkoorden. Ze werkt samen met een door en door corrupte politie om huiselijk geweld, verkrachting en prostitutie te bestrijden. Ze krijgt respect van haar overste, Madeleine Rees (Redgrave) en begint een affaire met een collega, Jan. Ze stuit in haar opdrachten op een georganiseerde groep mensenhandelaars die jonge meisjes uit het Oostblok als slaafjes en prostituées gebruiken. De film volgt parallel met Bolkovac' verhaal ook de kalvarie van Raya en Irka, twee jonge Oekraïense meisjes die ontvoerd werden naar Bosnië. Raya kan even ontsnappen en Bolkovac ontfermt zich over haar met de belofte om de verantwoordelijken aan te pakken. Maar haar belofte zou wel eens onmogelijk blijken, wanneer ze ontdekt dat bepaalde VN-lui smeergeld krijgen en zelf "gebruik maken" van de jonge meisjes...

Whistleblower is geen film die het publiek wil plezieren met spectaculaire actie en happy-endings. Het is een grimmige aanklacht tegen de flagrante misbruiken van de VN zelf in vredestijd. Bolkovac botst met haar neus tegen een muur en moet machteloos toezien hoe niks lijkt te veranderen. Dat geeft de film een deprimerend kantje samen met de rauwe realistische verfilming met een bijna onverdraaglijke verkrachtingsscène. Het is met deze film zeker belangrijk om te benadrukken dat de VN-peacekeepers veel meer macht en invloed hebben om onbestraft criminele handelingen te verrichten dan om vrede te handhaven en dit is best een beangstigende gedachte.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: