zondag 20 mei 2012

The Woman in Black


Regie : James Watkins
Genre : Horror / Drama
Acteurs : Daniel Radcliffe, Roger Allam, Ciaran Hinds, Alexia Osbourne, Daniel Cerquera...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1596365/

Het is even wennen om Daniel Radcliffe te zien in een andere rol dan Harry Potter. De acteur is duidelijk op zoek naar serieuzere rollen en zal moeten bewijzen dat hij andere dingen kan dan tovenaarskind te spelen. Ik had nu zelf niet verwacht dat hij in een film van James Watkins zou verschijnen, regisseur van de Britse rauwe horrorfilm Eden Lake. De man waagt zich met Woman in Black aan een ouderwetse maar effectieve spookhuisthriller met Victoriaanse trekjes.

Arthur Kipps is een jonge advocaat die door zijn overste naar een afgelegen dorpje, Crythin Gifford, gestuurd wordt om de erfenis te regelen van een excentrieke oude vrouw die pas overleden is. Pas toegekomen stoot hij op weinig behulpzame mensen. Ook de lokale jurist ziet hem liever gaan dan komen. Maar Kipps is koppig en hij betaalt een koetsier om hem tot Eel Marsh House te brengen, die door eb en vloed slechts op twee momenten per dag bereikbaar is. Daar wordt hij onmiddellijk ondergedompeld in een drukkende atmosfeer en krijgt hij het gevoel niet alleen te zijn. Ook het dorp zelf heeft zijn geheimen : ieder gezin verloor in de voorbije jaren wel eens een kind, en de verklaring daarvoor zou zich wel eens op Eel Marsh House kunnen bevinden...

Samen met Insidious van James Wan is dit een film die het spookhuis genre enige frisheid bezorgt door zowel visueel aantrekkelijk te zijn als verrassend met het plot. De cinematografie is prachtig en de locatie van Eel Marsh House is grandioos bedreigend. Vooral de sfeer in het huis zelf is erg akelig, en Watkins focust op donkere hoekjes waar je nu en dan denkt iets te zien en dan weer niet. Het spreekt voor zich dat een kundig regisseur die deze techniek goed meester is, ook een doorwinterde horrorfilmliefhebber nog de stuipen op het lijf kan jagen. In wezen is het een redelijk clichéfilmpje maar het werkte wel steeds zoals het hoorde. De technische kant loont veel meer de moeite dan het acteerwerk, dat nergens uitblinkt. Ook Radcliffe, die heel de film door met dezelfde ernstige expressie rondloopt, is weinig memorabel. Woman in Black is dan misschien niet origineel, bij momenten vond ik het toch angstaanjagend.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: