donderdag 27 december 2012

Headhunters (2011)


Originele titel : Hodejegerne
Regie : Morten Tyldum
Genre : Thriller
Acteurs : Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnove Macody Lund, Julie R. Olgaard
Speelduur : 100 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1614989/

Crimi-auteur en popartiest Jo Nesbo kan de opvolger genoemd worden van Stieg Larsson, de bekende en inmiddels overleden schrijver van "Mannen die vrouwen haten". Zijn werk Headhunters werd door de Noorse cineast Morten Tyldum verfilmd en vertelt het verhaal van headhunter Roger Brown. Hij is succesvol, is getrouwd met kunstgaleriehoudster Diana en houdt er een luxueuze levensstijl op na. 

Hij heeft het ondanks alles financieel niet eenvoudig en steelt kunstwerken om de eindjes aan mekaar te knopen. Of is het gewoon een rijke stinker die zich verveelt? Op de opening van haar galerij stelt Diana een zekere Clas Greve voor, een man die niet enkel de geschikte kandidaat is voor een CEO-functie die Brown nog te bieden heeft, maar ook de trotse bezitter van een gegeerd Rubens kunstwerk. Brown besluit zijn slag te slaan. Tijdens de roof ontdekt hij de GSM van Diana in Greves kamer, en zijn handlanger Ove vindt hij de volgende dag dood terug in zijn eigen garage. Daarna belandt hij in een situatie waarbij men hem naar het leven staat. Hij kan niemand meer vertrouwen, zelfs zijn eigen vrouw niet.

Tyldum weet het mysterieus opgebouwde verhaal intrigerend naar voren te brengen. Je wordt vakkundig op het verkeerde been gezet. De levensbedreigende en zeer gewelddadige situaties waarin Brown terecht komen geven geen enkele hint over hoe het zal eindigen. En je weet meteen vooraf dat het niet op een voorspelbare manier zal zijn. Hoe verder de film vordert, hoe sterker het paranoide gevoel, zowel bij Brown als bij de kijker, overheerst. Alleen het einde voelt net afgeraffeld aan en de uitleg overtuigt niet volledig. Maar omdat de thriller zonder erg ver gezocht te zijn toch onconventioneel overkomt, is dit een dikke aanrader.

Rating : 8/10

Geen opmerkingen: