zondag 10 juni 2012

Take Shelter (2011)


Regie : Jeff Nichols
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham, Tova Stewart, Katy Mixon,...
Speelduur : 121 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1675192/

Films over een komende apocalyps doen het meestal goed aan de box-office. Het prachtige "The Road" van Hillcoat, dat ik al gereviewd heb een tijdje terug, het gewelddadige en gure "The Divide" dat momenteel ook in omloop is maar ontgoochelend uitviel zijn slechts twee titels uit dit subgenre. Nichols is dubbelzinniger met zijn film, en ik moest eerder denken aan Von Triers Melancholia. Hij toont een traag drama, met een lichte subtiele onderhuidse spanning die nooit echt doorbreekt maar steeds als een Damocles-zwaard boven het hoofd blijft hangen.

Curtis LaForche, vrouw Sam en het doofstomme dochtertje Hannah vormen een hecht en liefdevol gezin. Ze hebben het niet breed en plannen hun leven van dag op dag. Curtis werkt op een werf met Dewart, een collega die ook een goede vriend is geworden. Curtis begint nare dromen te krijgen waarbij zijn hond hem aanvalt, of waarbij hij en zijn dochter met geweld overvallen worden in hun auto. Dit allemaal met een apocalyptische storm op de achtergrond. De dromen zijn zo realistisch en angstaanjagend dat ze stilaan hun tol beginnen te eisen. Hij wil zijn gezin niet verontrusten en verzwijgt het maar zoekt ondanks alles een arts en daarna een begeleider op. Sam krijgt stilaan het vermoeden dat er iets niet OK is met haar man wanneer hij een schuilkelder begint aan te leggen. Voor iedereen een nodeloze investering die het gezin in meer financiële problemen brengt. Curtis lijkt echter niet te willen wijken en is overtuigd dat een nog nooit geziene ramp zit aan te komen... Heeft de man premonitoire dromen, of lijdt hij aan schizofrenie?

Op die vraag zal ik zelf niet antwoorden. Ik kan alleen zeggen dat Nichols het einde knap heeft aangepakt. Sommigen zullen het haten, anderen zullen het toejuichen. De rollen van Shannon en de roodharige rijzende ster Chastain zijn van topklasse. Ze houden de film recht met présence : Shannon, een kolos van een man die een kwetsbare zijde verbergt en Chastain die precies het tegenovergestelde is : een sterke vrouw die net niet de leiderfiguur is in het gezin. Een relatie die onder druk gezet wordt door een reeks visioenen die een vernietigende impact hebben op hun werkelijkheid. Ik betreur het gebrek aan karakterontwikkeling en de te belangrijke focus op het personage van Shannon. Hij is best leuk om aan het werk te zien. Maar ook bvb een Shea Whigham en zijn vrouw konden een belangrijkere rol spelen. Visueel is het verder wel een mooi afgewerkte film.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: