dinsdag 28 december 2010

Robin Hood : Prince of Thieves (1991)


Regie : Kevin Reynolds
Genre : Avontuur
Acteurs : Kevin Costner, Mary Elizabeth Mastrantonio, Morgan Freeman, Christian Slater,...
Speelduur : 143 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0102798

Robin Hood werd al gepresenteerd als verhaal voor kinderen zoals de Disney tekenfilm, of als "volwassen" versie, zoals de recente blockbuster van Ridley Scott. Deze versie met Costner ligt daar ergens tussen en lijkt zich vooral te richten tot tieners. Het is een vrij flauwe en carnavaleske vertoning geworden met erg matige actie en weinig epiek.

Hoeft het verhaal nog verteld te worden? Robin of Locksley ontsnapt uit de kerkers van de Turken en keert terug naar zijn geboorteland, vergezeld van een Saraceen, Azeem. Er zijn veel dingen veranderd sinds zijn vertrek. Terwijl Richard Leeuwenhart op kruistocht is, nam de sheriff van Nottingham de macht in handen om als tiran te regeren. Robins vader werd vermoord en zijn jeugdliefde, Lady Marian, zit opgesloten bij de sheriff. Hij duikt onder in Sherwood Forest en vindt er heel wat andere onderdrukten terug. Robin is niet van zins om bij de pakken te blijven zitten en leidt hen op tot krijgers. Eén van hen, Will Scarlett, lijkt om één of andere reden Robin tot in de grond van zijn hart te haten...

De faling van de film is niet zozeer aan Kevin Costner te wijten, die een best sympathieke en rechtvaardige Robin Hood neerzet. Het geheel mist visie, magie en charme. De sfeer van de middeleeuwen is slechts karig terug te vinden, en scènes konden evengoed in het bos vlakbij uw deur gefilmd worden. Dat romantische Engeland van de 12de eeuw is nergens voelbaar. Als Lady Marian bestonden er actrices met een veel passender Gaelische schoonheid, maar nee, men koos voor de Latina Mastrantonio. Morgan Freeman was een onleuke en overbodige sidekick. Gelukkig is er nog Rickman, die terug een excentrieke schurk vertolkt, en het enige lichtpunt is in de film.

Vinny's Rating : 5/10

Mean Streets (1973)


Regie : Martin Scorsese
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Harvey Keitel, Robert De Niro, David Proval, Amy Robinson, Richard Romanus,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070379

Mean Streets was één van Scorsese's eerste stappen in de misdaadwereld van Little Italy, één van zijn favoriete universums, waarin hij is opgegroeid en die hij heel wat keren herschiep voor zijn plezier en dat van zijn publiek.

Tony en Michael baten een lokale bar uit en maken deals in de straten van Little Italy. Hun toekomst ziet er niet slecht uit. Voor Charlie ziet het er onzeker uit. Hij werkt voor zijn oom, een invloedrijke mafioso, en is belast met het innen van achterstallige schulden. Hij is misschien een te goede kerel om het te maken. Hij is verliefd op een epileptisch meisje, waar zijn oom eerder afkeurend over is, en ontfermt zich over zijn neef Johnny Boy, een onevenwichtig, zeg maar psychisch gestoorde jongeman die zijn schulden niet afbetaalt en hen allen dreigt in de problemen te brengen...

Iedere filmkenner is het er over eens dat Mean Streets de funderingen legde voor zijn latere oeuvre, zij het nu Goodfellas of Casino. Deze film is eerder een schets van de elementen die onder een veel beter afgewerkte vorm terug te vinden zouden zijn in zijn meesterwerken. Het voelt allemaal nogal experimenteel aan, zowel visueel als narratief. Het brutale geweld, de grimmige straatbeelden met zijn gure bewoners en flashy bars, complexe menselijke relaties en een bijna documentaire stijl zouden daarna blijven terugkomen als kenmerken van de Scorsese film. Robert De Niro toont hier al zijn immense talent als herrieschopper en wanbetaler. Film die eigenlijk redelijk cult is, maar mij toch niet echt kon meekrijgen, ondanks mijn bewondering voor zijn films.


Vinny's Rating : 5,5/10

maandag 27 december 2010

The Social Network (2010)


Regie : David Fincher
Genre : Drama
Acteurs : Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song,...
Speelduur : 120 min.

Fincher is ongetwijfeld één van Hollywoods meest geliefde regisseurs. Een man met stijl die zich meestal met succes aan verschillende genres waagt. Vreemde keuze om een film te maken over het verhaal achter Facebook. Niet alleen is Mark Zuckerberg een bestaand persoon, het verhaal over het sociale netwerk is nog verre van gedaan. Social Network is het weinig flatterende portret over de uitvinder van Facebook.

Zuckerberg is een geniale computernerd, die door zijn vriendin Erica gedumpt wordt in het begin van de film. Om zich te wreken gebruikt hij haar foto, en dat van alle andere vrouwelijke studentes, om een contest te doen waarbij de "lelijke" vrouwen online weggestemd worden. Deze "face mash" overlaadt de servers van de universiteit en hij wordt tijdelijk geschorst. Zijn stunt blijft niet onopgemerkt. Twee broers, Cameron en Tyler Winklevoss, broeden met het idee om een site te maken waar studenten met elkaar kunnen communiceren en vragen Zuckerberg om voor hen te werken om de site te ontwerpen. Zuckerberg ontwikkelt TheFacebook zonder terug te koppelen en steelt dus het idee van de broers. Ze maken er een gerechtszaak van. Eduardo Saverin is de enige vriend van Zuckerman, en ontwikkelde de code voor face mash en kreeg van Zuckerman de belofte dat hij een aandeel van 30% zou krijgen en CFO zou worden, mocht TheFacebook groot worden. Het programma wordt groot, zo groot dat beiden aan investeerders denken. Eén van hen, de businessman achter Napster, Sean Parker, helpt Zuckerman om Facebook uit te bouwen tot een professioneel bedrijf...

Wat is nu waar en wat is nu opgeblazen? Het lijdt geen twijfel dat minimale feiten tot dramatische proporties opgeblazen worden. Het stilzwijgen van Zuckerberg laat vermoeden dat het in grote lijnen toch zo is gegaan, en ook enige documentering achteraf bleek dat Fincher zich goed had ingelicht vooraleer hij hier aan begon. Ik denk dat de Columbia studio's zich ook eerst financieel ingedekt wilden zien vooraleer de prent in de zalen rolde. Acteerwerk is correct maar voor grote scènes en grote cinematografie moet je de film niet gaan bekijken. Ondanks dat dit een favoriet wordt op de Oscars, is dit een vrij klassiek gefilmd verhaal. Is hij nu een lul of een genie? Ik zal het niet zeggen. Facebook mag een succesverhaal zijn, het heeft Zuckerberg misschien niet gelukkiger gemaakt. Zeker interessant maar geen meesterwerk die grote prijzen verdient.

Vinny's Rating : 7/10

zaterdag 18 december 2010

Flesh and Bone (1993)


Regie : Steve Kloves
Genre : Drama
Acteurs : Dennis Quaid, Meg Ryan, Gwyneth Paltrow, James Caan,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt106926

Arliss was in zijn jeugd getuige van de moord van een heel gezin door zijn vader. Geen familiale gebeurtenis waar je opgewekt van wordt. Het heeft hem getekend. Hij ontmoet Kay, enige overlevende van de moorden en nietsvermoedend wie ze werkelijk is. Hun "band" brengt het pijnlijke verleden terug naar de oppervlakte, wanneer ook de vader van Arliss terug opduikt.
Dennis Quaid speelt een droevige, melancholieke man die verbitterd verderleeft met het verleden. Ook een jonge en mooie Paltrow speelt een vroege rol, als de ongrijpbare dievegge, die altijd opduikt wanneer iets niet deugt. De onvoorspelbaarheden van het lot spelen een bijna surrealistische rol in de film, die mooi vormgegeven wordt door beelden van Philippe Rousselot. Flesh and Bone blijft lekker vaag, een beetje mysterieus en legt ook niet uit waarom het gezin vermoord werd.

Vinny's Movies : 7/10

Frozen (2010)


Regie : Adam Green
Genre : Thriller
Acteurs : Emma Bell, Shawn Ashmore, Kevin Zegers, Ed Ackerman, Rileah Vanderbilt,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1323045

Kleine verrassing. En een film om te bekijken als het wat warmer is dan nu. Het verhaal vertrekt van een idee dat zelfs nog zo onrealistisch niet is. Drie tieners gaan samen op skivakantie. Dan en Parker zijn een jong stelletje, en Dans kameraad Joe Lynch, een vrolijke vrijgezel, vult het trio aan. Ze willen wel wat meer dan de toeristensfeer proeven, en halen het in hun hoofd om 's nachts te gaan skiën. Ze overtuigen de verantwoordelijke voor de kabellift om hen naar boven te brengen. Door een misverstand wordt de kabellift stilgelegd en hangen ze metershoog boven de grond in een gruwelijke kou en in het donker. Hun vrolijkheid maakt plaats voor doodsangst wanneer ze beseffen dat het skistation vijf dagen lang gesloten zal zijn. Nog diezelfde nacht ondergaan ze een bitter koude sneeuwstorm. Een meute uitgehongerde wolven ligt eveneens op de loer... Zullen ze aan de dood ontsnappen, zullen ze zich uit de kabellift kunnen bevrijden?

Ik verwachtte er zelfs niet zoveel van. Als "nature horror" vond ik "Frozen" soms erg spannend, en soms verdammt pijnlijk. Ik kreeg het er op bepaalde momenten koud van. Het is zelfs nog knap uitgewerkt ook, wanneer ze er in slagen om zelfs drama tot stand te brengen. Aan de andere kant loopt alles mis wat kan mislopen, maar dat is eigen aan dit soort films. Deze film verdient het zeker om bekeken te worden en haalt een goed cijfer.

Vinny's Rating : 7/10

Juno (2009)

Regie : Jason Reitman
Genre : Komedie / Drama
Acteurs : Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, J.K. Simmons,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0467406

Jason Reitman maakte een meer dan pittige film over tienerzwangerschappen. Wat in de media als een sociaal onaanvaardbaar iets uitgebeeld wordt, pakt Reitman aan met humor en een aanstekelijke luchtigheid. Toch gaat hij een beetje uit de bocht, want zwangere tieners zijn "ongelukjes" en zeker geen modeverschijnsel. Ellen Page zorgt als Juno McGuff voor de eerste vertolking die ik echt kan smaken na het erg slechte Hard Candy.

Het verhaal gaat dus over Juno, 16 jaar, die na een "experimentje" zwanger raakt van de wat sullige Bleeker, een brave gast, maar helemaal niet volwassen en nog volledig onverantwoordelijk. Wanneer ze hem vertelt dat ze zwanger is, repliceert hij "What are you gonna do?" alsof het helemaal haar "probleem" is. Ze besluit om het kind over te dragen aan adoptie-ouders die ze via advertenties vindt. Het koppel Mark en Vanessa zien het hard zitten en het lijkt erop alsof alles goed zal komen. Iets later verneemt ze dat Mark weg wil gaan van Vanessa...

"Juno" is een aangenaam en fris drama die over het algemeen een goed voorbeeld geeft. Ellen Page zet een meisje neer die mentaal vooruit is op haar leeftijd, heel wat zelfvertrouwen heeft en is behoorlijk sociaal. Een bijzonder meisje zeg maar. De personages zijn sympathiek, "real life". Als komedie vond ik het niet daverend; hoefde ook niet... met een tienerzwangerschap zitten is geen klucht. Met labielere meisjes zou dit allemaal vrij slecht kunnen aflopen. "Juno" toont het allemaal positief, en flirt op de rand om zo'n zwangerschap als cool en leuk voor te stellen, wat niet erg strookt met de werkelijkheid.

Vinny's Rating : 7/10