dinsdag 28 december 2010

Robin Hood : Prince of Thieves (1991)


Regie : Kevin Reynolds
Genre : Avontuur
Acteurs : Kevin Costner, Mary Elizabeth Mastrantonio, Morgan Freeman, Christian Slater,...
Speelduur : 143 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0102798

Robin Hood werd al gepresenteerd als verhaal voor kinderen zoals de Disney tekenfilm, of als "volwassen" versie, zoals de recente blockbuster van Ridley Scott. Deze versie met Costner ligt daar ergens tussen en lijkt zich vooral te richten tot tieners. Het is een vrij flauwe en carnavaleske vertoning geworden met erg matige actie en weinig epiek.

Hoeft het verhaal nog verteld te worden? Robin of Locksley ontsnapt uit de kerkers van de Turken en keert terug naar zijn geboorteland, vergezeld van een Saraceen, Azeem. Er zijn veel dingen veranderd sinds zijn vertrek. Terwijl Richard Leeuwenhart op kruistocht is, nam de sheriff van Nottingham de macht in handen om als tiran te regeren. Robins vader werd vermoord en zijn jeugdliefde, Lady Marian, zit opgesloten bij de sheriff. Hij duikt onder in Sherwood Forest en vindt er heel wat andere onderdrukten terug. Robin is niet van zins om bij de pakken te blijven zitten en leidt hen op tot krijgers. Eén van hen, Will Scarlett, lijkt om één of andere reden Robin tot in de grond van zijn hart te haten...

De faling van de film is niet zozeer aan Kevin Costner te wijten, die een best sympathieke en rechtvaardige Robin Hood neerzet. Het geheel mist visie, magie en charme. De sfeer van de middeleeuwen is slechts karig terug te vinden, en scènes konden evengoed in het bos vlakbij uw deur gefilmd worden. Dat romantische Engeland van de 12de eeuw is nergens voelbaar. Als Lady Marian bestonden er actrices met een veel passender Gaelische schoonheid, maar nee, men koos voor de Latina Mastrantonio. Morgan Freeman was een onleuke en overbodige sidekick. Gelukkig is er nog Rickman, die terug een excentrieke schurk vertolkt, en het enige lichtpunt is in de film.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: