zaterdag 18 december 2010

Juno (2009)

Regie : Jason Reitman
Genre : Komedie / Drama
Acteurs : Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, J.K. Simmons,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0467406

Jason Reitman maakte een meer dan pittige film over tienerzwangerschappen. Wat in de media als een sociaal onaanvaardbaar iets uitgebeeld wordt, pakt Reitman aan met humor en een aanstekelijke luchtigheid. Toch gaat hij een beetje uit de bocht, want zwangere tieners zijn "ongelukjes" en zeker geen modeverschijnsel. Ellen Page zorgt als Juno McGuff voor de eerste vertolking die ik echt kan smaken na het erg slechte Hard Candy.

Het verhaal gaat dus over Juno, 16 jaar, die na een "experimentje" zwanger raakt van de wat sullige Bleeker, een brave gast, maar helemaal niet volwassen en nog volledig onverantwoordelijk. Wanneer ze hem vertelt dat ze zwanger is, repliceert hij "What are you gonna do?" alsof het helemaal haar "probleem" is. Ze besluit om het kind over te dragen aan adoptie-ouders die ze via advertenties vindt. Het koppel Mark en Vanessa zien het hard zitten en het lijkt erop alsof alles goed zal komen. Iets later verneemt ze dat Mark weg wil gaan van Vanessa...

"Juno" is een aangenaam en fris drama die over het algemeen een goed voorbeeld geeft. Ellen Page zet een meisje neer die mentaal vooruit is op haar leeftijd, heel wat zelfvertrouwen heeft en is behoorlijk sociaal. Een bijzonder meisje zeg maar. De personages zijn sympathiek, "real life". Als komedie vond ik het niet daverend; hoefde ook niet... met een tienerzwangerschap zitten is geen klucht. Met labielere meisjes zou dit allemaal vrij slecht kunnen aflopen. "Juno" toont het allemaal positief, en flirt op de rand om zo'n zwangerschap als cool en leuk voor te stellen, wat niet erg strookt met de werkelijkheid.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: