dinsdag 28 december 2010

Mean Streets (1973)


Regie : Martin Scorsese
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Harvey Keitel, Robert De Niro, David Proval, Amy Robinson, Richard Romanus,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070379

Mean Streets was één van Scorsese's eerste stappen in de misdaadwereld van Little Italy, één van zijn favoriete universums, waarin hij is opgegroeid en die hij heel wat keren herschiep voor zijn plezier en dat van zijn publiek.

Tony en Michael baten een lokale bar uit en maken deals in de straten van Little Italy. Hun toekomst ziet er niet slecht uit. Voor Charlie ziet het er onzeker uit. Hij werkt voor zijn oom, een invloedrijke mafioso, en is belast met het innen van achterstallige schulden. Hij is misschien een te goede kerel om het te maken. Hij is verliefd op een epileptisch meisje, waar zijn oom eerder afkeurend over is, en ontfermt zich over zijn neef Johnny Boy, een onevenwichtig, zeg maar psychisch gestoorde jongeman die zijn schulden niet afbetaalt en hen allen dreigt in de problemen te brengen...

Iedere filmkenner is het er over eens dat Mean Streets de funderingen legde voor zijn latere oeuvre, zij het nu Goodfellas of Casino. Deze film is eerder een schets van de elementen die onder een veel beter afgewerkte vorm terug te vinden zouden zijn in zijn meesterwerken. Het voelt allemaal nogal experimenteel aan, zowel visueel als narratief. Het brutale geweld, de grimmige straatbeelden met zijn gure bewoners en flashy bars, complexe menselijke relaties en een bijna documentaire stijl zouden daarna blijven terugkomen als kenmerken van de Scorsese film. Robert De Niro toont hier al zijn immense talent als herrieschopper en wanbetaler. Film die eigenlijk redelijk cult is, maar mij toch niet echt kon meekrijgen, ondanks mijn bewondering voor zijn films.


Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: