maandag 27 december 2010

The Social Network (2010)


Regie : David Fincher
Genre : Drama
Acteurs : Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song,...
Speelduur : 120 min.

Fincher is ongetwijfeld één van Hollywoods meest geliefde regisseurs. Een man met stijl die zich meestal met succes aan verschillende genres waagt. Vreemde keuze om een film te maken over het verhaal achter Facebook. Niet alleen is Mark Zuckerberg een bestaand persoon, het verhaal over het sociale netwerk is nog verre van gedaan. Social Network is het weinig flatterende portret over de uitvinder van Facebook.

Zuckerberg is een geniale computernerd, die door zijn vriendin Erica gedumpt wordt in het begin van de film. Om zich te wreken gebruikt hij haar foto, en dat van alle andere vrouwelijke studentes, om een contest te doen waarbij de "lelijke" vrouwen online weggestemd worden. Deze "face mash" overlaadt de servers van de universiteit en hij wordt tijdelijk geschorst. Zijn stunt blijft niet onopgemerkt. Twee broers, Cameron en Tyler Winklevoss, broeden met het idee om een site te maken waar studenten met elkaar kunnen communiceren en vragen Zuckerberg om voor hen te werken om de site te ontwerpen. Zuckerberg ontwikkelt TheFacebook zonder terug te koppelen en steelt dus het idee van de broers. Ze maken er een gerechtszaak van. Eduardo Saverin is de enige vriend van Zuckerman, en ontwikkelde de code voor face mash en kreeg van Zuckerman de belofte dat hij een aandeel van 30% zou krijgen en CFO zou worden, mocht TheFacebook groot worden. Het programma wordt groot, zo groot dat beiden aan investeerders denken. Eén van hen, de businessman achter Napster, Sean Parker, helpt Zuckerman om Facebook uit te bouwen tot een professioneel bedrijf...

Wat is nu waar en wat is nu opgeblazen? Het lijdt geen twijfel dat minimale feiten tot dramatische proporties opgeblazen worden. Het stilzwijgen van Zuckerberg laat vermoeden dat het in grote lijnen toch zo is gegaan, en ook enige documentering achteraf bleek dat Fincher zich goed had ingelicht vooraleer hij hier aan begon. Ik denk dat de Columbia studio's zich ook eerst financieel ingedekt wilden zien vooraleer de prent in de zalen rolde. Acteerwerk is correct maar voor grote scènes en grote cinematografie moet je de film niet gaan bekijken. Ondanks dat dit een favoriet wordt op de Oscars, is dit een vrij klassiek gefilmd verhaal. Is hij nu een lul of een genie? Ik zal het niet zeggen. Facebook mag een succesverhaal zijn, het heeft Zuckerberg misschien niet gelukkiger gemaakt. Zeker interessant maar geen meesterwerk die grote prijzen verdient.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: