zaterdag 1 januari 2011

The Beach (2000)


Regie : Danny Boyle
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Leonardo Di Caprio, Guillaume Canet, Virginie Ledoyen, Tilda Swinton, Robert Carlyle...
Speelduur : 119 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0163978

Boyle regisseerde met The Beach een aanstekelijke en dromerige avonturenfilm. De film gaat niet zo erg om een reis ergens naar een paradijselijke plaats, dan wel op de obsederende zoektocht naar geluk, die een illusie blijkt te zijn.

Richard is een jonge toerist die in een hotelletje in Bangkok kennis maakt met Daffy, een wat gestoorde kerel die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij vertelt Richard over een paradijselijke plaats, onbereikbaar voor gewone toeristen en omringd door steile kliffen. Daffy sterft aan een overdosis maar tekende de exacte locatie van de plaats op een kaart. Richard is geïntrigeerd en overtuigt een jong Frans koppel, Françoise en Etienne, om met hem mee te gaan.
Ze doorkruisen Thailand en begeven zich al zwemmend naar het eiland in kwestie. Daar aangekomen vallen ze op zwaar bewapende papavertelers...

Het eerste uur van de film is prachtig uitgevoerd : prachtige settings, schitterend camerawerk en een beloftevol verhaal die de kijker aan het scherm gekluisterd houdt. Eénmaal op het eiland komen de drie jongeren in een geïsoleerde hippie-gemeenschap terecht en begint Boyle wat te blunderen. Het personage Etienne voelt plots overbodig aan en wordt naar de achtergrond verdrongen. Tilda Swinton heeft een hoge ergernisfactor als de door vrijheid geobsedeerde leidster van de gemeenschap. Niettemin is dit een visueel pareltje met een vleugje maatschappijkritiek. Ook het paradijs biedt geen soelaas voor de immer parasiterende aanwezigheid van de mens.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: