vrijdag 14 januari 2011

Celda 211 (2009)


Engelse titel : Cell 211
Regie : Daniel Monzon
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Luis Tosar, Alberto Ammann, Carlos Bardem, Antonio Resines, ...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1242422

De gevangenisfilm blijft het goed doen. Na "Un Prophète" het jaar ervoor is het Spanje die met zijn jail film afkomt. Ik vroeg me af op welke manier ze nog origineel konden zijn na films als "Midnight Express", "Shawshank Redemption" en voorgenoemd drama van Jacques Audiard. En toch... ze hebben nog een onontgonnen verhaallijn weten te vinden.

Juan Oliver vindt een nieuwe baan als cipier. Hij komt echter een dag vroeger werken zodat de nieuwe collega's hem wat kunnen inwerken. Hij had geen slechtere dag kunnen kiezen. Door een klein incident raakt hij bewusteloos en net op dat moment breekt een opstand uit van de gevangenen. De cipiers, die zich mobiliseren om orde op zaken te stellen, leggen Juan in een lege cel, maar vergeten hem eruit te halen. Intussen slaat de opstand om in het voordeel van de gevangenen en trekken de cipiers zich terug. Juan, die levendig van geest is, beseft snel wat er gebeurt en doet zich voor als een nieuwe gevangene. De aanvoerder van de opstandelingen, Malamadre, gedraagt zich eerst argwanend. Kort daarop ontstaat er een vertrouwensband tussen de twee mannen, die Juan toelaat om de situatie onder controle te houden. De twee handlangers van Malamadre vertrouwen hem niet en bespieden hem, op zoek naar het bewijs dat hij niet is wie hij zich voordoet...

Er hangt ook aan Celda 211 een rauw kantje, die niet zo uitgesproken is als in "Un Prophète" maar wel rauw genoeg voor enkele stevige scènes. Monzon zorgt meer voor een film die richting thriller en actie gaat, maar creëert toch de nodige ruimte om zijn personages uit te diepen en een dramatische twist erin te droppen. Op die manier voelt Celda aan als een film die uit verschillende genres put. Maar Celda zou Celda niet zijn zonder het uitstekende acteerwerk van Luis Tosar als de keiharde Malamadre en een angstige Juan Oliver die het hoofd opvallend koel kan houden. Ook het einde zie je totaal niet afkomen. Toch wel een buitenbeentje die volgens mij nog een mooie toekomst heeft in de DVD verkoop.


Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: