vrijdag 14 januari 2011

Stargate (1994)


Regie : Roland Emmerich
Genre : Science-Fiction
Acteurs : James Spader, Kurt Russell, Alexis Cruz, Mili Avital, Erick Avary, Viveca Lindfors,...
Speelduur : 130 min (Director's Cut)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0111282

Emmerich sloeg ons plat met een overdaad aan special effects, of het nu "Independence Day", "Godzilla" of "2012" is, hij wil steeds uitpakken met verpletterende visuals... en met dunne verhalen. Zijn vroegste Hollywoodfilm, "Stargate" stijgt daar nog steeds boven uit met een originele SF-film die zelfs na zoveel jaren aangenaam blijft om te zien, om maar niet te spreken over het succes van de serie.

In 1928 wordt een metalen ring gevonden in Egypte. 65 jaar later ontdekken wetenschappers dat het een poort is naar een andere wereld. Een expeditie wordt op touw gezet om door de poort te gaan. Leider is kolonel Jack O'Neil, een wat norse militair. Ook Daniel Jackson, die de code ontcijferde om de poort te activeren, vergezelt hen. Ze komen terecht in een piramide op een woestijnachtige planeet, en ontdekken dat de primitieve bewoners gedomineerd worden door buitenaardse wezens...

Vooral het eerste uur is erg mooi. De design van de planeet is goed gedaan en het mysterie rond de poort zorgt ervoor dat je er met je gedachten bijblijft. Dan maakt de film een bocht van 180 graden zoals van Emmerich wel te verwachten is. Acteerwerk blijft voor A-list acteurs Spader en Russell, erg middelmatig. De FX zien er nog altijd erg goed uit en er straalt episch spektakel uit sommige massascènes. Voor mij toch van het beste dat ik van Emmerich heb gezien.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: