zaterdag 22 januari 2011

Sweet Sixteen (2002)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Martin Compston, William Ruane, Annmarie Fulton, Michelle Abercromby,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0313670

Ondanks de film het festival van Cannes won in 2002, kende dit sociaal drama van Loach een vrij bescheiden verhaal in het commercieel circuit. De DVD is niet zo makkelijk te vinden. Sweet Sixteen is het verhaal van een jonge marginaal, die door zijn sociale omgeving stilaan een crimineel wordt, ondanks zijn pogingen om aan dit lot te ontsnappen.

Liam is bijna 16 en heeft ook zijn dromen in het troosteloze Greenock. Zijn moeder komt binnenkort vrij voor een misdaad die haar vriend eigenlijk beging, en hij is vastberaden om voor haar een onderkomen te vinden en voor haar te zorgen. Maar de gewelddadige niksnut van een vriend, Stan, kan het nog wel goed vinden met de al even betekenisloze grootvader van Liam en doet alles om Liam te kleineren en weg te jagen. Het ongezonde familiale klimaat dwingt hem de straat op. Liam heeft ook nog een zus, Chantelle, met wie hij een goede band heeft en die een lichtpunt in zijn bestaan is. Zij heeft een zoontje, Calum, en in tegenstelling tot haar broer, verwijt ze hun moeder dat ze hen verlaten heeft. Door het dealen van drugs hoopt Liam genoeg geld bij elkaar te rapen om een mobilhome te kopen waar ze allen zouden kunnen leven...

Het is wat je van Loach kunt verwachten, al vond ik een film als Kes veel sterker. Liam is een jongen met de beste bedoelingen, maar wiens wensen en dromen in de weg worden gestaan door de nabijheid van het drugsmilieu en personages die hem dreigen mee te sleuren in hun doelloos bestaan. Loach maakt het allemaal niet te zwaar maar houdt desondanks een weinig hoopvolle toekomst in petto voor Liam. Hij exploreert de sociale roots van de criminaliteit in een marginale familie, waarbij de onverantwoordelijkheid en luilakkerij van de vorige generatie overgedragen wordt op de volgende. Zestien is een mooie leeftijd in het leven, maar niet voor Liam.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: