zaterdag 1 januari 2011

The Manchurian Candidate (2004)


Regie : Jonathan Demme
Genre : Thriller
Acteurs : Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jon Voight, Jeffrey Wright,...
Speelduur : 129 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0368008

Hersenspoelingen in het leger zijn altijd een soort mythe geweest, die mooi toegedekt werden door de regeringen. Al in 1962 verscheen een eerste versie, met Frank Sinatra in de hoofdrol. De achtergrond was de Koude Oorlog. Deze update van "Silence of the Lambs" regisseur Jonathan Demme speelt zich af met de Irak oorlog op de achtergrond.

Majoor Bennett Marco begint zich ernstige vragen te stellen over de legereenheid die hij aanvoerde tijdens de Operatie Desert Storm. Raymond Shaw redde op twee soldaten na, alle leden van de crew die Marco aanvoerde, wat hem een "Medal of Honor" opleverde en de deuren opende voor een politieke carrière. Een andere soldaat, Al Melvin, die duidelijk gestoord is, vertelt hem over de leden van de eenheid die onderhavig zouden geweest zijn aan een experiment. De uitleg is fragmentarisch en er zijn weinig bewijzen voor de verwarrende woorden. Intussen bereidt Shaw zich voor als kandidaat voor de verkiezingen, bijgestaan door zijn moeder, Eleanor. Eleanor chanteert de oppositiepartij van Tom Jordan om voor haar zoon te kiezen. Marco ontdekt een inplant op zijn rug en begint te vermoeden dat er tijdens de militaire operatie toch iets moet gebeurd zijn...

Strakke thriller, met een complex verhaal dat efficiënt wordt verteld. Je hebt het gevoel er net als Schreiber en Washington, middenin te zitten en het verhaal over hersenspoeling en verkiezingsmanipulatie wordt op een sinistere manier gebracht. Een negatief punt vond ik dat de firma Manchurian een weinig betekenisvolle rol speelde in het verhaal. Dat kon mijns inziens nog wat beter uitgewerkt wordt. Toch blijft dit een goede genrefilm.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: