zondag 31 januari 2010

Sin Nombre (2009)


Regie : Cary Fukunaga
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Edgar Flores, Paulina Gaitan, Kristian Ferrer, Diana Garcia, Tenoch Huerta,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1127715

Heel sterk debuut van Fukunaga. Deze New Yorker van Japanse afkomst boog zich over de politiek-sociale realiteit in Centraal Amerika en schaarde een groep jonge talentvolle acteurs rond zich om "Sin Nombre" leven te geven.

Er zitten twee verhaallijnen in de film. Sayra leeft in Honduras en krijgt de kans om met haar vader en oom naar de Verenigde Staten te vluchten, waar de hertrouwde vader zijn familie heeft ondergebracht. De reis zal illegaal verlopen op het dak van een trein die hen door Guatemala en Mexico brengt. El Casper is lid van de Mara Salvatrucha, een gevaarlijke gangsterbende die aangevoerd wordt door Lil' Mago. Hij verbergt dat hij een relatie heeft met Martha Marlene, om haar te beschermen tegen de Mara. Verder introduceert hij ook Smiley aan de Mara, amper 12 jaar oud, die lid wil worden. Lil' Mago komt erachter dat El Casper een verhouding heeft met Martha, en hij doodt haar ongewild. Het lot van El Casper en dat van Sayra zullen vervlochten raken met elkaar op de trein...

De uitzichtloosheid van Centraal-Amerika zit volledig in 95 minuten film geperst. Illegale immigratie en bendegeweld zijn voor vele jongeren een dagelijkse realiteit. Het vertelt over mensen die smachten naar een betere toekomst, over het zich losrukken uit de armoede. Als je ooit die mensen op straat ziet in de VS, dan kan je al vermoeden welk verhaal erachter zit. "Sin Nombre" is gefilmd met een professionele hand die ik niet onmiddellijk zou verwachten van een beginnend regisseur, en vooral hard en droevig is. Hij had ook veel geluk met de acteurs, die vol overtuiging hun rol spelen. Sterke film.

Vinny's Rating : 8/10

zaterdag 30 januari 2010

The Ambulance (1990)

Regie : Larry Cohen
Genre : Thriller
Acteurs : Eric Roberts, James Earl Jones, Megan Gallagher, Janine Turner, Eric Braeden,...
Speelduur : 91 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0099026

Nogal 's een tijdje dat ik nog een buis heb uitgedeeld, maar die verdient het toch wel. Wat een belachelijke film zeg. Het idee erachter was wel goed. De uitwerking echter zorgt dat de spanning nihil is.

Josh Baker ziet voor de zoveelste keer een mooie vrouw op straat. Ditmaal gaat hij haar aanspreken. Hij versiert haar, maar plots valt ze bewusteloos op het trottoir. Een ambulance duikt op en ze wordt naar de kliniek gebracht. Althans, zo lijkt het. Wanneer Baker met zijn bos bloemen naar de kliniek gaat, blijkt dat geen enkele ambulance haar binnenbracht. Met andere woorden : ze is verdwenen. Baker praat over het voorval aan de kamergenote van de vrouw, en niet veel later verdwijnt ook zij. Nu kan hij enkel nog naar de politie toe. Daar wordt hij aanzien voor iemand met waanideeën... Hij besluit om zelf op zoek te gaan naar deze ambulance, die mensen ontvoert voor mysterieuze doeleinden.

Eric Roberts is erg vervelend, met zijn lange nekhaar en zijn haantjesgedrag. Voeg daar nog een hoop absurditeiten in het verhaal aan toe en je krijgt een vrij dwaze B-film. Een hoger budget en wat meer mysterie rond die ambulance hadden de film volgens mij op een hoger niveau kunnen tillen.

Vinny's Rating : 4/10


Blood Simple (1984)


Regie : Joel Coen
Genre : Thriller
Acteurs : John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya, M. Emmet Walsh,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0086979

De debuutfilm van de Coen broeders gaat al terug tot 1984, en is bij het doorsneepubliek niet zo gekend. De Coens braken pas enkele jaren later door met "Raising Arizona" met Nicolas Cage en John Goodman. Sindsdien scoorden ze heel wat hits waaronder "Fargo" en "The Big Lebowski". "Blood Simple" bevat al elementen die ze in latere thrillers opnieuw zullen gebruiken.

Het verhaal speelt zich af rond een wegcafé. De eigenaar, Marty, weet dat zijn vrouw Abby, vreemd gaat met één van de barmans, Ray. Zijn geest denkt niet helder meer, en hij neemt een privé detective in dienst om hen te vermoorden. De plannen van Marty draaien niet uit zoals hij wenst, wanneer de detective het overspelige koppel niet doodt en in plaats daarvan Marty neerknalt en met het geld gaat lopen. Ray ontdekt een levensloze Marty in het kantoor van zijn pub, en wil het lijk laten verdwijnen. Onderweg wordt hij zich bewust dat Marty niet dood is...

"Blood Simple" is een erg duistere en grimmige film-noir, waar de personages liegen, bedriegen, moorden en hebzuchtig zijn. Het eenvoudige overspelverhaaltje wordt door Coen met een persoonlijke stijl gekruid. Hij wijkt af van clichés en is erg spaarzaam met dialogen. Hij laat liever zijn personages op een non-verbale manier reageren, wanneer ze door hun negatieve gevoelens in de tang genomen worden en verkeerde keuzes gaan maken. De Coens toonden onmiddellijk aan dat ze flair hadden voor film-noir en sleuren de kijker mee naar een bloedige afloop. Het is moeilijk om niet aan "Fargo" en "No Country for Old Men" te denken bij deze film.

Vinny's Rating : 7/10

vrijdag 29 januari 2010

Fist of Fury (1972)


Originele titel : Jing Wu men
Regie : Wei Lo
Genre : Actie / Martial Arts
Acteurs : Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi, Robert Baker,...
Speelduur : 102 min.

In de jaren '70 huldigde Bruce Lee de gouden tijd van de kung fu film in en introduceerde een genre, de actiefilm, die tot dan toe nog geen ingang had gevonden bij het publiek. Met een eenvoudig verhaal, simpel sentiment een een hoop artistiek uitgewerkte vechtscènes zorgde "Fist of Fury" voor veel succes.

Het verhaal begint met de begrafenis van grootmeester Huo Yuan Jia (wiens leven je kan zien in de film "Fearless" met Jet Li). Zijn leerling Chen, is diep bedroefd en verneemt dat de man vergiftigd is geweest. Chen zweert wraak en valt een rivale school aan. Dit leidt tot een diplomatiek incident, waarbij de Japanse bezetter om zijn uitlevering vraagt. Chen duikt onder, en zijn vriendin probeert hem op het goede pad te krijgen. Maar Chen zal niet rusten voor hij de moordenaars van zijn meester gestraft heeft...

Het is een erg rustieke film, waarin actie centraal staat. Fijnproevers noemen dit Bruce Lee's beste film, met een indrukwekkende body count en een aantal legendarische scènes zoals de "Sick Man of Asia" scène. Het is politiek getint, en de verborgen trauma's tussen China en Japan duiken nu en dan eens goed boven. Enkel een geïnteresseerd publiek zal hier zijn gading in vinden. Vinny is geen fan van Bruce Lee doch kan nu en dan eens een kung fu film waarderen.

Vinny's Rating : 6/10

vrijdag 1 januari 2010

Un Prophète (2009)


Regie : Jacques Audiard
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Benchérif, Hichem Yacoubi,...
Speelduur : 150 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1235166

Deze film vind ik toch één van de grotere verrassingen van 2009. Niet omdat hij de Grand Prix gewonnen heeft in Cannes, maar omdat Audiard een heel nieuw soort gevangenisdrama brengt. Hij dompelt de kijker onder in een grauwe, deprimerende, zeer gewelddadige wereld.

Malik el Djebena is een jonge delinquent die de helft van zijn leven in correctionele instellingen vast heeft gezeten. Nu hij volwassen is, zend justitie hem naar een echte gevangenis voor zes jaar. Hij begrijpt al snel dat hij in een omgeving terechtgekomen is, waar overleven belangrijkst is. Een Corsicaanse mafiabaas, Luciani, die zowat de onbetwiste leider is bij de gevangenen en alle cipiers omgekocht heeft, dwingt hem om Reyeb te vermoorden, een man die Luciani verraden heeft. Malik voert de moord uit in een bloedstollende keiharde scène en wordt er door getraumatiseerd. Nu en dan duikt de geest van Reyeb op doorheen de film. Er is iets veranderd. Hij wordt één van de naaste medewerkers van Luciani, die hem gebruikt om zijn vuile werkjes op te knappen. Luciani krijgt hem buiten de gevangenis, zogezegd om te werken. Malik begint van twee walletjes te eten en bouwt een eigen netwerk op zonder medeweten van de Corsicaanse mafioso.

Audiard regisseerde hier een bloedstollende film, waarin de gevangenis overkomt als een ware hel. Hij staat duidelijk heel kritisch op tegen het systeem en oppert dat kleine delinquenten de gevangenis verlaten als grote misdadigers. Maliks verhaal is fijn geconstrueerd en Arestrup speelt een prachtige rol als de Corsicaan die zijn macht stilaan begint te verliezen. Het magisch-realisme is er even ook in de persoon van Reyeb, die de psychologische littekens van Malik tot leven brengen. "Un Prophète" is een harde en vaak onmenselijke film die gevangenisdrama en gangsterfilm koppelt. Daardoor mist het geheel wat authentieke emotionele momenten, maar hé, Malik zit niet in een hotel natuurlijk.


Vinny's Rating : 7,5/10

The Sky Crawlers (2008)


Originele titel : Sukai Kurora
Regie : Mamoru Oshii
Genre : Animatie / Drama
Stemmen van : Rinko Kikuchi, Chiaki Kuriyama, Shosuke Tanihara,...
Speelduur : 122 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1056437

Japanners zijn echt wel keien als het op animatie aankomt. Dat blijkt nogmaals tijdens de kijkbeurt van deze film van Mamoru Oshii, een filmmaker die gefascineerd is door existentialisme en filosofie. Geen gemakkelijke film, maar wie een uitdaging niet uit de weg gaat, zal deze film niet gauw vergeten.

De wereld van Sukai Kurora centreert zich rond een "warfare company", een bedrijf dat piloten tewerkstelt, die nu en dan luchtgevechten voeren met een vijandelijk bedrijf, Lautern genaamd. Het vreemde is dat het helemaal geen wereld in oorlog is. Alles rond het bedrijf ademt vrede en rust uit. Kannami is een nieuwe piloot bij Rostock. Hij wordt onder de vleugel van Kusanagi genomen, de vrouwelijke bazin, die hem vertelt dat zijn voorganger, Jinroh, overleden is. Meer komt Kannami niet te weten. Hij bouwt een goede vriendschap op met zijn vliegcollega Tokino en er vindt een merkwaardige chemie plaats tussen Kannami en Kusanagi, die hem niet alles vertelt.

Deze vreemde film wordt traag, bijna op een saaie manier verteld, maar de bijna surrealistisch serene animatie dooft dit effect uit met een zin voor perfectionisme die ik in weinig films heb mogen aanschouwen. De hobbel in de weg, de straatverlichting, de luchtgevechten bereiken allemaal een graad van realisme die animatie tot een ware kunst verheffen. Het verhaal zelf is nogal intellectualistisch. De essentie schuilt vooral in de cyclische natuur van het leven zelf, die geïllustreerd wordt door het personage van Kannami. Daarnaast onderhouden en organiseren de warfare company's luchtaanvallen. Niet omdat er een staat van oorlog is, maar om de bevolking de illusie van wereldvrede te geven. Zolang men weet wat oorlog inhoudt en betekent, kan er geen oorlog zijn. Ter info ook : na de eindcredits volgt nog een laatste scène die perfect aansluit bij Oshii's aangehaalde thema's.


Vinny's Rating : 7/10

Avatar (2009)


Regie : James Cameron
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang,...
Speelduur : 162 min.

Avatar is meer dan een film, het is een totaalervaring, die vooral in 3D verbluft. Cameron, regisseur van "Terminator" en "Titanic" verlegt de grenzen van het mogelijke met een film die een kolossaal budget van 235 miljoen dollar opslorpte. Hij weet evenwel hoe hij elke cent moest spenderen, en het resultaat is een revolutionaire film, die na een week het geïnvesteerde bedrag terugverdiend heeft.

Jake Sully is een verlamde marine, die naar Pandora gezonden wordt om er zijn overleden broer te vervangen in het Avatar programma. In dit programma wordt zijn geest gekoppeld aan het lichaam van een Na'vi, een bewoner van Pandora. Het doel is om contact te maken met de oorlogszuchtige locals, en hen op een vriendelijke manier te verzoeken om te verhuizen. Want onder de bodem is er een erts gevonden, die miljoenen dollars kan opbrengen. Om deze miljoenen te incasseren is de verantwoordelijke corporatie bereid om desnoods militair geweld in te zetten. Sully heeft drie maanden de tijd om de Na'vi te overtuigen. Hij wordt door Dr. Grace Augustine de jungle in geloodst en raakt geïsoleerd na de aanval van een lokale diersoort. Hij wordt gered door Neytiri, een vrouwelijke Na'vi, die hem naar haar volk brengt. Daar wordt hij in hun taal, cultuur en godsdienst ingewijd...

Avatar is duidelijk de benchmark voor de toekomst. Op visueel vlak is hiermee zowat alles mogelijk geworden, en dat opent de deuren voor SF en Fantasy films. Over de film zelf is ook veel moois te zeggen. Een coherente wereld ontvouwt zich voor de ogen van de kijker, en dat is ook de bedoeling van de film : je meenemen op een reis naar de planeet Pandora. Het was echt imponerend spektakel, en ditmaal maakt Cameron zijn film ook toegankelijk voor het jonge publiek : ondanks het geweld valt geen druppeltje bloed te bespeuren. De innerlijke transformatie die Sully doormaakt doet wat denken aan Dances With Wolves : hoe hij zich stapsgewijs distantieert van zijn eigen volk en integreert bij de Na'vi. Het is allemaal epiek met een grote E. De film behoeft verder geen grote epistels van mijnentwege : dit is niet minder dan één van de mooiste spektakelfilms van de laatste tien jaar.

Vinny's Rating : 10/10