vrijdag 1 januari 2010

Avatar (2009)


Regie : James Cameron
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang,...
Speelduur : 162 min.

Avatar is meer dan een film, het is een totaalervaring, die vooral in 3D verbluft. Cameron, regisseur van "Terminator" en "Titanic" verlegt de grenzen van het mogelijke met een film die een kolossaal budget van 235 miljoen dollar opslorpte. Hij weet evenwel hoe hij elke cent moest spenderen, en het resultaat is een revolutionaire film, die na een week het geïnvesteerde bedrag terugverdiend heeft.

Jake Sully is een verlamde marine, die naar Pandora gezonden wordt om er zijn overleden broer te vervangen in het Avatar programma. In dit programma wordt zijn geest gekoppeld aan het lichaam van een Na'vi, een bewoner van Pandora. Het doel is om contact te maken met de oorlogszuchtige locals, en hen op een vriendelijke manier te verzoeken om te verhuizen. Want onder de bodem is er een erts gevonden, die miljoenen dollars kan opbrengen. Om deze miljoenen te incasseren is de verantwoordelijke corporatie bereid om desnoods militair geweld in te zetten. Sully heeft drie maanden de tijd om de Na'vi te overtuigen. Hij wordt door Dr. Grace Augustine de jungle in geloodst en raakt geïsoleerd na de aanval van een lokale diersoort. Hij wordt gered door Neytiri, een vrouwelijke Na'vi, die hem naar haar volk brengt. Daar wordt hij in hun taal, cultuur en godsdienst ingewijd...

Avatar is duidelijk de benchmark voor de toekomst. Op visueel vlak is hiermee zowat alles mogelijk geworden, en dat opent de deuren voor SF en Fantasy films. Over de film zelf is ook veel moois te zeggen. Een coherente wereld ontvouwt zich voor de ogen van de kijker, en dat is ook de bedoeling van de film : je meenemen op een reis naar de planeet Pandora. Het was echt imponerend spektakel, en ditmaal maakt Cameron zijn film ook toegankelijk voor het jonge publiek : ondanks het geweld valt geen druppeltje bloed te bespeuren. De innerlijke transformatie die Sully doormaakt doet wat denken aan Dances With Wolves : hoe hij zich stapsgewijs distantieert van zijn eigen volk en integreert bij de Na'vi. Het is allemaal epiek met een grote E. De film behoeft verder geen grote epistels van mijnentwege : dit is niet minder dan één van de mooiste spektakelfilms van de laatste tien jaar.

Vinny's Rating : 10/10

Geen opmerkingen: