zaterdag 26 december 2009

Drommen (2006)

Engelse titel : We shall overcome
Regie : Niels Arden Oplev
Genre : Drama
Acteurs : Anders W. Berthelsen, Bent Mejding, Jens Jorn Spottag, Anne-Grethe Bjarup-Riis,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0425235

Drommen van Oplev is een meeslepend stukje drama over de ongegrondheid van lijfstraffen op school en de gevolgen voor een reeds onstabiel gezin. Gezellig en vrolijk is deze film niet echt te noemen, polemisch en kritisch des te meer.

Fritse is een twaaljarige jongen, zoon van een depressieve maar liefhebbende vader en een moeder die als schoonmaakster werkt op de lokale school. Een school waar de autoritaire directeur Lindum-Svendsen de plak zwaait en waar Fritse als nieuwe leerling zit. Na het slachtoffer te zijn van een flauwe grap, wordt Fritse geslagen door de omstreden directeur en komt met een half afgerukt oor thuis. De ouders dienen een klacht in. Ze beseffen ook dat het geen sinecure zal worden om de machtige institutie aan te vallen. De jongen en zijn ouders krijgen gelukkig ook de steun van een progressieve leraar, Freddy Svale...

De film vertelt vooral de abnormaal moeilijke strijd tegen de directeur en de school. Het onderwijssysteem staat in Scandinavische landen bijna op gelijke voet met de kerk, en het is dan ook "not done" om dit in vraag te stellen. Zelfs leugens zijn gepermitteerd om de deugden van Denemarken in de verf te zetten, zoals een scène met een geschiedenisles illustreert. Drommen is een meeslepende film over hoever een institutie kan en mag gaan. Het eenvoudige verhaal wordt door goede muziek en correct acteerwerk ondersteund. Het mocht van mijn nog iets emotioneler allemaal. Hoewel ik toch wel vertederd werd door die mooie vader-zoon relatie. Er zijn ook enkele missers te vinden die de film gelukkig niet kelderen (niet al te best einde, de attitudeverandering tegenover de schooldirecteur door de kinderen). Parallellen worden getrokken tussen de afschaffing van de slavernij en de lijfstraffen. Drommen is een film die zich makkelijk laat bekijken en tedere momenten afwisselt met wrang drama.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: