dinsdag 1 december 2009

Boy A (2007)


Regie : John Crowley
Genre : Drama
Acteurs : Andrew Garfield, Peter Mullan, Siobhan Finneran, Alfie Owen,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1078188

De maatschappij is een genadeloze machine, vooral wanneer het om beoordeling en veroordeling van zijn medemens draait. Crowleys vrij harde drama stelt de principes van gelijke kansen in vraag, en vindt dit een utopie in de zin dat mensen het moeilijk hebben om misdadigers als hun gelijken te beschouwen.

Een jeugdcrimineel krijgt de naam Jack Burridge en wordt door zijn begeleider, Terry terug in de maatschappij geïntegreerd na vele jaren jeugdgevangenis. Terry, een idealistische man die in het goede in iedereen gelooft, vindt dat Jack er klaar voor is. Hij krijgt een job als magazijnier en herbegint een sociaal leven. Hij leert Kelly kennen, die hem terug perspectief geeft. Het lijkt erop dat Jacks integratie een succes wordt, ondanks de moeilijke aanpassing aan de sociale codes. Parallel laat Crowley in een flashback-opbouw zien, hoe hij tot de misdaad in kwestie (de moord op een twaalfjarig meisje) overgegaan is. In zijn jeugd was Philip Craig zijn beste vriend, een onevenwichtige, gewelddadige jongen die door zijn ouders opzij gelaten werd en door zijn broer verkracht. Philip beschermt de onzelfzekere jongen die Jack was, en krijgt er een grote invloed op. Intussen is Chris, de verwaarloosde zoon van Terry, bij zijn vader ingetrokken, en verwijt zijn vader dat hij meer uren in Jack stak dan in hemzelf. Hij beschuldigt zijn vader van zijn eigen tekortkomingen en dreigt de identiteit van Jack, voor het gerecht gekend als Boy A, aan de pers door te geven...

Crowley's drama is hoopvol op een duistere manier. Hij bouwt eerst dit positieve verhaal over herintegratie van Jack op, om daarna volledig van koers te wijzigen. Hoewel de film hoop uitademt, lijkt die in rook op te gaan naarmate het verhaal vordert. De aanpak liet zijn sporen na op mij, met een gevoelige prestatie van Garfield en het Schotse smaakvolle typerende accent van Mullan. De gebeurtenissen in de film zijn niet zo talrijk, maar de karakteranalyses en de voelbare ontwikkeling die Burridge doormaakt blijven de aandacht vasthouden. Eens dief altijd dief is de stigmatiserende uitdrukking die op Boy A van toepassing is. Voor kindermoordenaars kan de maatschappij niet geloven dat herintegratie mogelijk is. Hoe onaanvaardbaar bepaalde daden ook zijn, voor elk van die daden is een context en een verhaal. En dat is wat ik eraan overhield. Crowley is cynischer tegenover ons dan tegenover zijn personage en gelooft wel in de fundamentele goedheid van zijn medemens. Maar zijn wij 'goed' genoeg om te vergeven? Een intelligent drama met een pekzwart einde.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: