donderdag 17 december 2009

El Aura (2005)


Regie : Fabian Bielinsky
Genre : Thriller
Acteurs : Ricardo Darin, Dolores Fonzi, Pablo Cedron, Jorge D'Elia,...
Speelduur : 138 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0420509

Geniaal. Deze psychologische thriller heeft echt wel indruk gemaakt en bracht me twee uur lang in een stille trance. Neem een epileptische taxidermist, met een formidabel geheugen, en die over de perfecte misdaad fantaseert, en je krijgt een erg aparte thriller uit Argentinië.

Een introverte man, Espinoza, oefent het beroep uit van taxidermist. Hij is geobsedeerd met het plegen van een perfecte misdaad. Samen met een goede vriend gaat hij een weekendje jagen in de bossen van Patagonië. Ze vinden overnachting in een hut die toebehoort aan een zekere Carlos Dietrich, die daar leeft samen met zijn veel jongere vrouw Diana en haar broer Julio. Tijdens het jagen schiet Espinoza per ongeluk Dietrich dood. Hij verbergt dat voor iedereen, en ontdekt dat de man in feite een crimineel was, die volop een overval op een geldtransport voorbereidde. Hij ziet zijn kans om zijn fantasieën tot verwezenlijking te brengen. Om het geld in handen te krijgen, is hij genoodzaakt om samen te werken met twee échte misdadigers, Sosa en Montero, die met Dietrich eveneens in het plan betrokken waren...

Bielinsky, die intussen jammer genoeg overleden is, zorgt voor prachtige beelden en een absorberende atmosfeer in een film die misschien wat traag kan overkomen. Dat tempo is echt wel noodzakelijk hier, want als kijker moet je wel begrijpen dat Darin midden in een ander verhaal terechtkomt, waarin hij een rol gaat spelen. Het verhaal mag dan vrij eenvoudig zijn, ik kon niet zeggen hoe het verhaal zou evolueren, en dat zorgde voor verrassingen, vooral naar het goede einde toe. De film draait vooral rond het personage van Espinoza, een rol die Darin met succes op zijn schouders torst. Deze vreemde man is moeilijk te omschrijven en te vatten, en dat maakt hem nu net tot een boeiend personage. Is hij een opportunist of een crimineel? Of beeldt hij zich dat hele scenario in? En dan is er nog de hond, een stille getuige die met zijn veroordelende blik naar Espinoza kijkt. Enkel het einde mocht van mij nog iets intenser. Zeker zien want dit is verrassende cinema die vooral amateurs van film noir zullen aanspreken.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: