dinsdag 15 december 2009

The Bad Lieutenant : Port of Call New Orleans (2009)


Regie : Werner Herzog
Genre : Misdaad / Komedie
Acteurs : Nicolas Cage, Eva Mendes, Xzibit, Val Kilmer, Fairuza Balk,...
Speelduur : 116 min.

Geschift filmpje van een toch lichtjes geschifte regisseur. "Bad Lieutenant" is een film waar het moeilijk is om grip op te krijgen. Het begint als een beloftevolle politiefilm om stilaan te switchen naar een zwartgallige amorele komedie. Cage overacteert opnieuw sinds lang, sinds "Leaving Las Vegas", en dat valt wel in de smaak.

Over Terence McDonagh valt niks goeds te vertellen : hij gokt, prostitueert zijn vriendin en zit aan de drugs. Hij is ook New Orleans' meest geprezen rechercheur. Hij wordt op de zaak gezet van een gezin Senegalese immigranten die gruwelijk vermoord werden teruggevonden. Om zijn doel te bereiken is hij bereid om zelf illegale zaken te doen, en tussendoor moet hij zien aan drugs te raken, en ook daar schendt hij de wet op de meest schandalige manieren. De omgeving van McDonagh bestaat uit zijn even verslaafde vriendinnetje Frankie, een al even onsympathieke vader en zijn alcoholische vriendin en een hoop mensen aan wie hij nog "iets" verschuldigd is en door wie hij bedreigd wordt. Maar ondanks alles is hij plichtsbewust en wil op zijn manier de enquête die hij toevertrouwd kreeg, tot een goed einde brengen. Er was een ooggetuige, een 15-jarige jongen, die hij in een moment van onoplettendheid kwijtspeelt...

Ik hou wel van foute personages, die het menselijk fatsoen belachelijk maken. En Cage kan er wat van. Hij loopt een beetje zoals Quasimodo, heeft een onaangename face, en gebruikt iedereen voor zijn belangen. Zo'n slechte flik kom je zelden tegen. Het strafste van het hele verhaal is, dat hij de inborst van een misdadiger heeft, en toch ongestraft de kantjes ervan afloopt. Het is natuurlijk de bedoeling van Herzog geweest, om ons verontwaardigd te laten voelen over zo'n immorele kerel. Soms wordt het zelfs grof, wanneer hij een oud dametje haar zuurstoftoevoer afsnijdt in ruil voor informatie. En ook helemaal surrealistisch, wanneer Herzog iguana's erbij betrekt, en die laat aansluiten op de psychedelische trippen die Cage ondergaat in volle beoefening van zijn beroep. Maar "Leaving Las Vegas" was als karakterstudie veel meer geslaagd en "way much better". "Bad Lieutenant" springt teveel van de hak op de tak, vergeet soms om te entertainen en laat een interessante enquête onderweg vallen om over te gaan op vreemde situaties. Ik was hier niet echt naar op zoek en het viel dus wat tegen. Wel vind ik Herzog nog steeds een coole regisseur ondanks dit overbodige werk op zijn CV.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: