zaterdag 5 december 2009

Le Corbeau (1943)


Regie : Henri-Georges Clouzot
Genre : Thriller
Acteurs : Pierre Fresnay, Ginette Leclerc, Pierre Larquey, Micheline Francey,...
Speelduur : 92 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0035753

"Le Corbeau", klassieker uit het Franse filmpatrimonium, heeft een bewogen geschiedenis. Clouzot kreeg financiering van de Duitsers om zijn film te maken en de inhoud tartte de conservatieve waarden van toen. Het verhaal speelt zich af in een dorpje dat het slachtoffer wordt van belasterende roddelbrieven.

Dokter Remi Germain is het belangrijkste doelwit van de anonieme brieven die het kleine dorpje Saint Robin in rep en roer brengen. Hij wordt beschuldigd van illegaal abortussen te verrichten en om een verhouding te hebben met Laura, de jonge mooie vrouw van dokter Vorzet. De situatie wordt ernstiger, wanneer één van zijn patiënten sterft, nadat hij een brief ontvangde waarin stond dat hij terminaal was. Dr. Germain begint zijn eigen onderzoekje. Op een bepaald ogenblik wijzen de brieven in de richting van de strenge en asociale verpleegster Marie Corbin, die gearresteerd wordt. De brieven blijven echter komen. Germain heeft ook een relatie met Denise, een kreupele vrouw...

Clouzot is zowat de franse Hitchcock, en hij zet een echte "film noir" neer over het slechtste in de mens. Het is erg realistisch allemaal, en dat botste met de toenmalige conservatieve waarden, waarin overspel nog steeds een groot taboe was. Ook zijn weergave van een Frankrijk in moreel verval en verdeeldheid stuitte op heel wat kritiek en politieke druk, terwijl Frankrijk net probeerde om solidariteit en heldhaftigheid te promoten in deze oorlogsjaren. Clouzot werd voor 2 jaar geband om nog films te maken. Het is boeiend geacteerd, met een charismatische rol van Larquey als de psycholoog Vorzet en een whodunnit die tot de laatste minuut met vragen achterlaat. Le Corbeau integreert ook een atypische femme fatale in het verhaal in de persoon van Ginette Leclerc. Haar eerlijkheid, seksuele kracht en intelligentie overtroeven de zwakzinnige mannelijke karakters die in de film rondlopen, en die haar uiteindelijk afstraffen. De film haalt zijn kracht uit dubbelzinnige dialogen, een ongezond sfeertje en prima acteerwerk. Enige minpunt is de warrige vertelstijl en de overdaad aan dialoog die soms langdradig aanvoelt.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: