zondag 31 januari 2010

Sin Nombre (2009)


Regie : Cary Fukunaga
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Edgar Flores, Paulina Gaitan, Kristian Ferrer, Diana Garcia, Tenoch Huerta,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1127715

Heel sterk debuut van Fukunaga. Deze New Yorker van Japanse afkomst boog zich over de politiek-sociale realiteit in Centraal Amerika en schaarde een groep jonge talentvolle acteurs rond zich om "Sin Nombre" leven te geven.

Er zitten twee verhaallijnen in de film. Sayra leeft in Honduras en krijgt de kans om met haar vader en oom naar de Verenigde Staten te vluchten, waar de hertrouwde vader zijn familie heeft ondergebracht. De reis zal illegaal verlopen op het dak van een trein die hen door Guatemala en Mexico brengt. El Casper is lid van de Mara Salvatrucha, een gevaarlijke gangsterbende die aangevoerd wordt door Lil' Mago. Hij verbergt dat hij een relatie heeft met Martha Marlene, om haar te beschermen tegen de Mara. Verder introduceert hij ook Smiley aan de Mara, amper 12 jaar oud, die lid wil worden. Lil' Mago komt erachter dat El Casper een verhouding heeft met Martha, en hij doodt haar ongewild. Het lot van El Casper en dat van Sayra zullen vervlochten raken met elkaar op de trein...

De uitzichtloosheid van Centraal-Amerika zit volledig in 95 minuten film geperst. Illegale immigratie en bendegeweld zijn voor vele jongeren een dagelijkse realiteit. Het vertelt over mensen die smachten naar een betere toekomst, over het zich losrukken uit de armoede. Als je ooit die mensen op straat ziet in de VS, dan kan je al vermoeden welk verhaal erachter zit. "Sin Nombre" is gefilmd met een professionele hand die ik niet onmiddellijk zou verwachten van een beginnend regisseur, en vooral hard en droevig is. Hij had ook veel geluk met de acteurs, die vol overtuiging hun rol spelen. Sterke film.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: