woensdag 3 februari 2010

Reservoir Dogs (1992)


Regie : Quentin Tarantino
Genre : Misdaad
Acteurs : Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi, Michael Madsen, Chris Penn,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0105236

De debuutfilm van Tarantino blijft heel typerend voor zijn latere werk, maar overtreft nergens en maakte bij mij ook nergens een blijvende indruk achter. Dat hij in de top 100 van zowel IMDB als MM staat vind ik zelfs vrij verwonderlijk. Tarantino heeft zijn voorliefde voor kitscherige misdaad uit de jaren '70 nooit verborgen en had de ambitie om het genre "neo" te maken.

Het verhaal draait rond wat er voor en na een mislukte overval gebeurde. Een gehaaide crimineel, Joe Cabot, huurt samen met zijn zoon Nice Guy Eddie een stel professionelen in om diamanten te gaan beroven. Het gezelschap staat enkel bekend onder hun pseudoniemen Mr White,Mr Blonde, Blue, Pink en Orange. Tijdens de overval dook tot hun verwondering een belangrijke politiemacht op, en zetten de misdadigers zich na een bloedige shootout het op een lopen. Mr Orange werd hierbij zwaargewond. White brengt hem in veiligheid op een afspraakplaats, een verlaten loods, maar Orange is stervende. Pink daagt als volgende op, en vermoedt dat een van hen een verrader is...

Als gangsterfilm is dit amper een vernieuwend verhaal. De mislopen bankoverval werd al vele malen uitgebuit in oudere films, en volgde ook vaak dezelfde motieven. Hij integreert ellenlange dialogen die vaak weinig interessant zijn of nauwelijks met de inhoud van de film te maken hebben. Het is vooral een voorwendsel om vunzige praat te verkopen en daarmee een schaterlach aan de kijker te onttrekken. Bij mij werkt dit niet. Wat wel werkt is het acteerwerk van een Buscemi die ergens het midden aanhoudt tussen een hopeloze lummel (het gesprek rond die fooien) en een sluwe crimineel. De lekker gestoorde Michael Madsen foltert een flik in een scene waarbij hij een jongereversie van Robert De Niro lijkt. Tot slot is ook Keitel heel leuk, als de man die het in zijn nuchterheid voort-durend bij het verkeerde eind heeft. Reservoir Dogs is een vaak bloederige film die zo nu en dan zijn momenten heeft.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: