maandag 15 februari 2010

Tron (1982)


Regie : Steven Lisberger
Genre : SF / Avontuur
Acteurs : Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan, Barnard Hughes,...
Speelduur : 96 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0084827

Eind december 2010 komt de sequel "Tron Legacy" uit in de bioscoopzalen. Een herziening van deze Disney klassieker stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje. En 28 jaar na zijn release staat deze visueel erg mooie film nog steeds overeind als een toren.

Kevin Flynn is een hacker die gefascineerd is op computers. Hij probeert de Master Control Program te kraken om bewijsmateriaal te krijgen dat de directeur van het bedrijf Encom, Ed Dillinger, zijn ideeën stal en op die manier de baas van het bedrijf werd. Al vlug blijkt dat de Master Control een eigen leven begint te leiden. Met behulp van zijn vrienden Alan Bradley, een andere programmeur, en Lora, probeert hij de MCP stil te leggen met behulp van een programma, Tron genaamd, maar wordt in het systeem gezogen door een materietransmitter die Lora aan het ontwerpen was in het labo. Flynn wordt nu Clu en bevindt zich in een steriele elektronische wereld. Hij wordt door de MCP ingezet in de spelen, waaronder de befaamde Lightcycle...

Niemand kan er omheen, Tron is een unieke film. Nooit erna was er een film die deze neonstijl opnieuw gebruikte. De effects zien er allemaal misschien wat verouderd uit nu de filmindustrie over ver ontwikkelde CGI beschikt zoals in Avatar, doch als filmervaring doet hij het nog. Het simpele verhaal is in feite een fantasierijke uitbeelding van hoe een computer werkt : het personage RAM, de antivirus Tron, de communicatiepoort enz.. De verschillende onderdelen worden verpersoonlijkt. Als acteurs zijn Bridges en zijn vriendjes best te genieten en je hoeft geen computergeek te zijn om hiervan te genieten. Tron is een getuigenis van waar de informaticatechnieken stonden in het begin van de jaren '80. Het is in ieder geval ongeduldig afwachten op Tron Legacy; benieuwd wat het zal geven met de technologie van vandaag.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: