zondag 7 februari 2010

Jaws (1975)

Regie : Steven Spielberg
Genre : Thriller
Acteurs : Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton,...
Speelduur : 124 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0073195

De bovenstaande filmposter is één van de bekendste uit de filmgeschiedenis. De jonge Spielberg was zich op dat moment nog niet bewust, dat hij met de verfilming van het boek van Peter Benchley, een generatie de stuipen op het lijf zou jagen. Aan de basis van het succes lag vooral de creativiteit en originaliteit van Spielberg, die groot effect kan creëren met de middelen die hij heeft.

Amity is een klein visserstadje aan de Oostkust van Amerika dat in de zomer een aantrekkingspool wordt voor zonnekloppers. Burgemeester Larry Vaughn weet dat, en wanneer politiechef Martin Brody een half opgevreten lichaam van een zwemster ontdekt, en dit toewijst aan een haaiaanval, is dit hoogst onwelkom nieuws voor de lokale economie. Ondanks de verwittigingen van Brody weigert hij het strand te sluiten. Brody roept er een oceanograaf bij, die zijn angsten bevestigt : er is een gevaarlijke en erg grote witte haai opgedoken, en die zal niet verdwijnen voor alle voedselvoorraden, inclusief mensen, uitgeput zijn. Nadat er opnieuw slachtoffers gevallen zijn, huurt Brody een doorwinterde kapitein en haaienjager in om het dier te doden. Samen gaan ze op zee...

Deze thriller, één van de meest bekende ooit, hoeft nauwelijks nog voorgesteld te worden. Degenen die hem niet hebben gezien zijn zeldzaam. Wat Spielbergs werk zo tijdloos maakte is zijn manier om suspense op te bouwen. Net als Hitchcock speelt hij in op angsten, en het is niet de haai op zich die het meest angst inboezemt, maar hetgeen je niet kan zien onder de waterspiegel. Zijn shots van spartelende beentjes en van hoofden die net boven het water hangen zijn onverbiddellijke spanningmakers. Hij mixte ook beelden van echte haaien en een mechanische haai dooreen om de kijker in verwarring te brengen. Om de haai groot te maken, speelde hij met dimensies, en bouwde hij een kleine kooi waarin hij een dwergacteur stopte. In die scènes waar zogezegd Dreyfuss in de kooi zit, lijkt de haai daarmee enorm groot. Dergelijke inventieve staaltjes zijn typisch Spielberg. Voeg daar het overbekende deuntje bij, en je hebt een ware klassieker. Er is geen overbodige scène in "Jaws", en spanning wordt afgewisseld met enkele leuke one liners zoals "We gonna need a bigger boat" wanneer Scheider de haai voor het eerst ziet. Bovendien werkt de film zo goed omdat de personages goed uitgewerkt zijn. Het zijn mensen om wie de kijker geeft. Merk de eenvoudige huiselijke herkenbare scène op waar Dreyfuss uitgenodigd is om bij Scheider te dineren. Prachtig gewoon.

Vinny's Rating : 8/10



Geen opmerkingen: