donderdag 11 februari 2010

Gamer (2009)


Regie : Mark Neveldine en Brian Taylor
Genre : Actie
Acteurs : Gerard Butler, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick, Amber Valletta, Alison Lohman,...
Speelduur : 94 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1034032

Gerard Butler is momenteel een erg gevraagde actieheld. Na "300" en "Law Abiding Citizen" is het in de techno-thriller "Gamer" dat zijn spiermassa te vinden is. Het verhaal is niet nieuw en bouwt verder op de wereld van virtuele realiteit. Het is een film die herinnert aan "Existenz", "Avalon" en "Strange Days" zonder daarvan een wilde kopie te zijn.

Het begin is nochtans erg verwarrend. Ken Castle is de ontwerper van een spel, waarin users de controle overnemen van andere mensen, meestal veroordeelden, om ze in een oorlogsomgeving te laten spelen. Om dit mogelijk te maken zijn de gamers voorzien van een nanex in hun hersenen, een partikel die overname mogelijk maakt. Kable is zo'n speler, virtuele slaaf van zijn 17-jarige user Simon. Hij is een held, die een kans maakt op vrijheid, zoals de overheid dat belooft na het winnen van 30 wedstrijden. Maar Kables vrouw en kinderen zijn niet in veiligheid voor Castle, want de miljonair wil ten alle koste de illusie van totale controle behouden en is niet van zins om Kable in leven te laten. Intussen worden Castles live uitzendingen gekaapt door een rebellengroep, die de misbruiken van het spel aanklaagt...

Visueel heeft de film wel wat ideeën, met een flashy wereld waarin decadentie in al zijn vormen overheerst . Die goede ideeën worden vrij slecht uitgewerkt door de flitsende, agressieve camera, die veel te veel beelden per minuut toont, zodat ik een zintuiglijke overload onderging. Een leuke kijkervaring is dit eerste half uur niet. Het was een slordig zootje. Pas in de tweede helft kalmeren de regisseurs zich, en nemen iets meer tijd om hun verhaal te vertellen. De finale van de film is dan misschien wel voorspelbaar, die werd wel goed gebracht. Gerard Butler, nog steeds een acteur met weinig uitstraling, verbergt zijn gebrek aan talent achter een hoop machtsvertoon. Een nipte 5/10.


Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: