zaterdag 20 februari 2010

Harry Brown (2009)


Regie : Daniel Barber
Genre : Thriller
Acteurs : Michael Caine, Emily Mortimer, David Bradley, Ben Drew, Sean Harris,...
Speelduur : 97 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1289406

Harry Brown een Death Wish met gepensioneerden noemen is misschien een onterechte uitspraak. De beste Britse film van 2009 is al iets beter. Voor liefhebber van stevige realistische thrillers is dit een must.

Een ex-marinier, Harry Brown, woont sinds de ziekte van zijn vrouw alleen in huis. Zijn enige troost is Leonard Atwell, een andere gepensioneerde met wie hij regelmatig in de lokale kroeg afspreekt om te schaken. Zijn vrouw overlijdt en kort daarop wordt Atwell vermoord door een groep jongeren. Atwell had zich namelijk bewapend en slikte het vandalisme en geweld niet meer tegen hem. Twee politie-agenten, Frampton en Hickock pikken de vermoedelijke daders op. De delinquenten willen niks kwijt en staan binnen de kortste keren op vrije voeten. Brown besluit om het recht in eigen handen te nemen en de jongeren zelf hard aan te pakken...

De opbouw van de film is erg knap. Het start allemaal in een alledaagse situatie, waarin velen zich misschien zullen herkennen. De sociale woonwijk met hangjongeren, en de vrees van de omwonenden om de voetgangerstunnel te nemen, waar ze zitten te blowen en graffiti te spuiten. Knap in beeld gebracht hoe Caine tweemaal de tunnel vermijdt, en dan nog eens op het einde wanneer hij er in gaat, nu alles terug veilig is. Je leert sympathie hebben voor deze doodgewone oude man. Dan leer je de jongeren haten. Het zijn criminelen in wording, die met wapens zwaaien en drugs spuiten. Barber gaat serieus over-the-top wanneer hij die jongeren uitbeeldt, maar dat versterkt alleen maar wat er volgt. Daarna actie, bloederige actie zelfs, wanneer Caine de verantwoordelijken voor de dood van zijn vriend één voor één gaat aanpakken. Het einde is redelijk heftig, en Harry Brown houdt een deprimerende grauwe toon aan tot het einde. Dit is geen film waar je happy van wordt. Het is precies wat ik zocht in deze Death Wish variant, die trouwens ook verre gelijkenissen vertoont met Gran Torino van Clint Eastwood. Zeer goede thriller.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: