donderdag 18 februari 2010

Thelma & Louise (1991)

Regie : Ridley Scott
Genre : Avontuur
Acteurs : Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Christopher McDonald, Brad Pitt,...
Speelduur : 125 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0103074

Ik hou van roadmovies, en van alle roadmovies is dit één van de allerbeste. Wat een perfect uitgevoerde avonturenfilm! Niet alleen de prachtige fotografie is om in te lijsten maar ook de acteerprestaties van bijna alle acteurs, Sarandon en Davis voorop.

Louise werkt in een fastfood en Thelma leidt een middelmatig leventje met een eikel van een echtgenoot. Samen smeden ze plannen om er een weekendje uit te trekken. In een lokale bar gaat Thelma iets teveel in op de charmes van Harlan, en wordt er bijna verkracht. Het is Louise die tussenkomt en in een impulsief moment de vrouwonvriendelijke man neerknalt. Dit is het begin van hun trip, die nu de allures aanneemt van een vlucht naar de Mexicaanse grens. Nu ze de grens overschreden hebben, vechten ze zich vrij en doen wat ze in hun leven nooit hebben durven dromen. Maar ze hebben veel te weinig geld en Louise roept de hulp in van haar vriend, Jimmy. Ze nemen onderweg een verleidelijke jonge lifter op, JD, voor wie Thelma een boontje heeft. De politie, die enquêteert op de moord van Harlan, komt hen algauw op het spoor...

Thelma & Louise gaat over dit gevoel van ultieme vrijheid, dit gevoel dat je krijgt wanneer je op die eenzame stoffige wegen rijdt met een 1956 T-Bird, recht naar je lot. De shots van natuurlijke landschappen zijn fantastisch. Die blauwe hemel, de canyons, eenzame woestenij... bezorgde me kippenvel. Dit zijn de rollen die Sarandon en Davis onvergetelijk maken bij mij. Beide vrouwen hebben nooit meer dit niveau bereikt in hun latere carrière. Pitt zet er één van zijn eerste rollen neer als een zwervend boefje, en hij zou zo uit een commercial voor Levi's Jeans kunnen komen (wat hij eigenlijk ook heeft gedaan). Het is een film die gelukkig niet in een ernstige thriller vervalt, en van begin tot eind luchtig blijft, met heel wat grappige dialogen en situaties zoals die perverte truckchauffeur en de echtgenoot van Thelma. Zonder het sterke einde te vergeten... knap om te freezen op die wagen, en dit beeld naar wit te laten faden. Dit is in alle opzichten een fantastische film!

Vinny's Rating : 9,5/10




Geen opmerkingen: