woensdag 24 februari 2010

Moon over Parador (1988)

Regie : Paul Mazursky
Genre : Komedie
Acteurs : Richard Dreyfus, Sonia Braga, Raul Julia, Fernando Rey, Jonathan Winters,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0095654

Dat is een film die gewoon leuk is. Het heeft een erg lichte en amusante sfeer, en parodieert bovendien naar behoren het dictatoriaal systeem. Ik ben geen liefhebber van Dreyfus, maar toch betrapte ik me erop, dat ik zijn prestatie wel apprecieerde. Bovendien zorgt Maurice Jarre voor erg mooie muziek op de eindaftiteling.

Dreyfus speelt de rol van Jack Noah, een aspirant acteur die niet zo bekend is als hij zich voordoet. In flashback vertelt hij het fabuleuze verhaaltje van het voorbije jaar aan enkele collega's die hij al lange tijd niet meer heeft gezien. Tijdens één van zijn rollen als figurant in de bananenrepubliek Parador, wordt hij door de dictator, Adolphe Simms, opgemerkt. Wanneer de man aan een hartaanval overlijdt, ontvoert Roberto Straussman, zijn rechterhand, Noah en dwingt hem om de plaats van Simms in te nemen. Dit loopt niet van een leien dakje. Noah kent niks van politiek moet snel wennen aan de etiquette. Toch weet hij met zijn eigen natuurlijke spontaneiteit de harten van de mensen te winnen. De vroegere vriendin van Simms zet de romance verder met Noah, tevreden als ze is om zich in de hoogste sociale kringen te bewegen. Maar na een tijdje wil Noah terug zijn oude leven hervatten...

De film is in de eerste plaats een grote farce die de VS-beschermde dictaturen over de hekel haalt. Parador is één groot theater op zich : de dictator die gemanipuleerd wordt door zijn minister van binnenlandse zaken, de vele maitresses, Amerika's verborgen agenda, de luxueuze levensstijl terwijl het volk verhongert, de rebellen enz. Parador is een samentrekking tussen Paraguay en Ecuador, en het personage Alphonse Simms is geïnspireerd door de dictator Alfredo Stroessner, die Paraguay 30 jaar lang met harde hand leidde. Naast Dreyfus waren het vooral en vooral enkele andere figuranten die de show stalen zoals Raul Julia en vooral regisseur Paul Mazursky zelf, die verkleed als oude drag queen, de moeder van dictator Simms vertolkt. Zeker een film om gezellig in gezinsverband te bekijken.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: