zaterdag 13 februari 2010

Dersu Uzala (1975)

Regie : Akira Kurosawa
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Maxim Munzuk, Yuri Solomin, Vladimir Kremena, Svetlana Danilchenko,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0071411

Dersu Uzala is de enige film die Kurosawa maakte buiten Japan, en is de verfilming van de memoires van kapitein Arsenyev tijdens zijn ontdekkingstochten in het woeste en toen nog grotendeels onbekende Siberië.

1902. Kapitein Arsenyev heeft als opdracht het in kaart brengen van grote delen van Siberië. Samen met enkele soldaten trekt hij door het woeste en onherbergzame landschap. Op een avond ontmoeten ze een Goldi, Dersu Uzala, die recht uit een andere tijd lijkt te komen. Hij is een jager, die geen eigen huis heeft, in de natuur en met de natuur leeft. Hij vergezelt Arsenyev en de militair realiseert zich dat ze zonder hem, weinig kans maakten om te overleven. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee mannen. Tijdens hun expedities ontmoeten ze een oude Chinees, die zich uit verdriet teruggetrokken heeft uit de maatschappij om als kluizenaar te gaan leven. Dersu en Arsenyev lopen ook verloren op een bevroren meer, en moeten vechten voor hun leven om de ijskoude Siberische nacht te overleven...

Dersu Uzala is een rustige film vol menselijkheid, en confronteert de beschaafde mens met zijn alter ego die duizenden jaren geleden leefde. De natuurmens, die tekens ziet in de natuur, die afgaat op zijn zintuigen (mooie aangrijpende scène waar Dersu zich bewust is dat hij zijn zicht aan het verliezen is) en het weer kan voorspellen door naar de hemel te kijken. Het zijn deze zaken die de band smeden tussen Dersu en de kapitein. Arsenyev geniet van de kennis van deze wijze man en is gecharmeerd door diens ongecompliceerde oprechte persoonlijkheid. De film duurt echter net iets te lang door de lang uitgerokken scènes. Ook wat jammerlijk is de matige beeldkwaliteit, maar verder is dit een aanrader.


Vinny's Rating : 7/10


Geen opmerkingen: