dinsdag 16 februari 2010

The Missouri Breaks (1976)

Regie : Arthur Penn
Genre : Western / Drama
Acteurs : Jack Nicholson, Marlon Brando, Randy Quaid, Kathleen Lloyd, Harry Dean Stanton,...
Speelduur : 126 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0074906

Nicholson en Brando in een film. Dat leek me wel wat. Toen ik echter hoorde dat "de dialogen dodelijker waren dan de kogels die erin afgevuurd worden", vreesde ik al een beetje. Toen ik de film echter zelf zag, werd mijn vrees pas echt bevestigd.

De film begint met een jonge paardendief die opgehangen wordt door een rijke landeigenaar, David Braxton. Wat hij niet weet, is dat de dief deel uitmaakte van een grotere bende, geleid door Tom Logan. Hij is bedroefd door het overlijden, en om geen grote risico's te nemen zijn ze het eens om treinen te beroven. Dat gaat hen niet goed af en ze besluiten zich te wreken op Braxton. Ze vermoorden zijn toezichter, Pete Marker, en Logan vestigt zich in een boerderijtje niet ver van Logan. Hij krijgt een affaire met Braxtons dochter, terwijl zijn mannen de grens met Canada oversteken om paarden te gaan stelen van de "mounties", de Canadese politie. Intussen neemt Braxton een premiejager in dienst, Lee Clayton, om de paardendieven te grazen te nemen...

Wat valt er nu over Missouri Breaks te zeggen? Ten eerste, het was een saaie langdradige bedoening. Dit is een mooi voorbeeld van hoe saai en waterig een western kan zijn. De dialogen zijn vaak oninteressant, de personages zijn amper uitgediept. Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk aan die kameraad van Logan, vertolkt door Harry Dean Stanton. Hij is volgens de film Logans beste vriend, maar daar merk je dan weer niks van omdat hij bijna de hele film op stap is elders. Die dochter van Braxton komt over als een goedkope flirt en niet als een grote liefde zoals het verhaal wil voorstellen. Het aanslepende liefdesverhaaltje kreeg me bijna ingedommeld. Dan heb je ook nog enkele onbegrijpelijke scènes, zoals wanneer Nicholson Brando niet neerschiet in zijn bad, terwijl hij hem onder schot heeft, en toch zo pissed is om de dood van zijn vrienden. Marlon Brando speelt dan wel weer goed, en zet één van de bizarste rollen uit zijn carrière neer. Hij lijkt op sommige momenten wel een clown, maar die gevaarlijker is dan hij eruit ziet. Ook Brando kan Missouri Breaks niet van de ondergang redden. Ja, Nicholson en Brando samen, het leek wat, en het werd niks.

Vinny's Rating : 3,5/10

Geen opmerkingen: