donderdag 11 februari 2010

Volunteers (1985)

Regie : Nicholas Meyer
Genre : Komedie
Acteurs : Tom Hanks, John Candy, Rita Wilson, Ted Thomerson, Gedde Watanabe,...
Speelduur : 107 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0090274

Eén van de vroegere films met Hanks, "Volunteers", ging in Europa onopgemerkt voorbij. Sommigen vinden dit een ondergewaardeerde film, anderen vinden dit doorslecht. Ik zit daar persoonlijk een beetje tussenin. Het probleem is dat "Volunteers" vol knipogen zit naar oudere films zoals "Casablanca" en "Bridge on the River Kwai", films die je moet gezien hebben wil je de finesse van deze komedie begrijpen.

Lawrence Bourne III is een rijkeluiszoon met een gokverslaving. Hij studeert net af aan de universiteit van Yale, maar terzelfdertijd verliest hij 28.000 dollar aan een foute gok. Zijn welvarende vader weigert zijn nonchalante zoon te helpen, en wijst hem op zijn verantwoordelijkheden. Achtervolgd door de gangster die het geld moet innen, scheept Bourne in een vliegtuig waar hij zijn plaats inruilt met dat van een vriend. Zo vertrekt hij naar Thailand met een vredesmissie. Hij maakt kennis met de praatzieke Tom Tuttle from Tacoma en de charmante Beth Wexler die hij onmiddellijk probeert het hof te maken. In Thailand krijgt dit drietal de taak toegewezen om een brug te bouwen in een afgelegen dorp. De brug trekt evenwel de aandacht van een drugbaron en van een groep communistische Chinezen...

Je moet al een sterk gevoel voor humor hebben om je hiermee te amuseren, en het is allemaal zo hersenloos. Het is alsof de Amerikanen hun eigen gebrek aan cultuur of interesse voor andere culturen leuk vinden. O, en vergeet ook de anti-communistische boodschap niet natuurlijk. Het moest ook eindigen met Hanks die een casino bouwt in dit boerendorp . Kortom je hebt een film waarin de Amerikaan volledig op een respectloze manier een vreemde cultuur onder de voeten trapt met een big smile op het gezicht, en verwijzingen naar oude klassiekers verdwijnen hiermee in het niks.

Vinny's Rating : 4,5/10

Geen opmerkingen: