zaterdag 30 januari 2010

Blood Simple (1984)


Regie : Joel Coen
Genre : Thriller
Acteurs : John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya, M. Emmet Walsh,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0086979

De debuutfilm van de Coen broeders gaat al terug tot 1984, en is bij het doorsneepubliek niet zo gekend. De Coens braken pas enkele jaren later door met "Raising Arizona" met Nicolas Cage en John Goodman. Sindsdien scoorden ze heel wat hits waaronder "Fargo" en "The Big Lebowski". "Blood Simple" bevat al elementen die ze in latere thrillers opnieuw zullen gebruiken.

Het verhaal speelt zich af rond een wegcafé. De eigenaar, Marty, weet dat zijn vrouw Abby, vreemd gaat met één van de barmans, Ray. Zijn geest denkt niet helder meer, en hij neemt een privé detective in dienst om hen te vermoorden. De plannen van Marty draaien niet uit zoals hij wenst, wanneer de detective het overspelige koppel niet doodt en in plaats daarvan Marty neerknalt en met het geld gaat lopen. Ray ontdekt een levensloze Marty in het kantoor van zijn pub, en wil het lijk laten verdwijnen. Onderweg wordt hij zich bewust dat Marty niet dood is...

"Blood Simple" is een erg duistere en grimmige film-noir, waar de personages liegen, bedriegen, moorden en hebzuchtig zijn. Het eenvoudige overspelverhaaltje wordt door Coen met een persoonlijke stijl gekruid. Hij wijkt af van clichés en is erg spaarzaam met dialogen. Hij laat liever zijn personages op een non-verbale manier reageren, wanneer ze door hun negatieve gevoelens in de tang genomen worden en verkeerde keuzes gaan maken. De Coens toonden onmiddellijk aan dat ze flair hadden voor film-noir en sleuren de kijker mee naar een bloedige afloop. Het is moeilijk om niet aan "Fargo" en "No Country for Old Men" te denken bij deze film.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: