vrijdag 29 januari 2010

Fist of Fury (1972)


Originele titel : Jing Wu men
Regie : Wei Lo
Genre : Actie / Martial Arts
Acteurs : Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi, Robert Baker,...
Speelduur : 102 min.

In de jaren '70 huldigde Bruce Lee de gouden tijd van de kung fu film in en introduceerde een genre, de actiefilm, die tot dan toe nog geen ingang had gevonden bij het publiek. Met een eenvoudig verhaal, simpel sentiment een een hoop artistiek uitgewerkte vechtscènes zorgde "Fist of Fury" voor veel succes.

Het verhaal begint met de begrafenis van grootmeester Huo Yuan Jia (wiens leven je kan zien in de film "Fearless" met Jet Li). Zijn leerling Chen, is diep bedroefd en verneemt dat de man vergiftigd is geweest. Chen zweert wraak en valt een rivale school aan. Dit leidt tot een diplomatiek incident, waarbij de Japanse bezetter om zijn uitlevering vraagt. Chen duikt onder, en zijn vriendin probeert hem op het goede pad te krijgen. Maar Chen zal niet rusten voor hij de moordenaars van zijn meester gestraft heeft...

Het is een erg rustieke film, waarin actie centraal staat. Fijnproevers noemen dit Bruce Lee's beste film, met een indrukwekkende body count en een aantal legendarische scènes zoals de "Sick Man of Asia" scène. Het is politiek getint, en de verborgen trauma's tussen China en Japan duiken nu en dan eens goed boven. Enkel een geïnteresseerd publiek zal hier zijn gading in vinden. Vinny is geen fan van Bruce Lee doch kan nu en dan eens een kung fu film waarderen.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: